След овладяване на пожара във Воден, Радев отиде там да си прави пиар. Прати останалите без покрив хора в бежанските центрове

0
292
Радев във Воден. СНИМКА: БТА

Призова да не се политизират пожарите

Президентът Румен Радев заяви, че МВР може да преостъпи част от фургони от бежански центрове, пригодени за живеене и които са оборудвани, за да бъдат дадени там, където има най-много нужда след пожарите у нас. Той се срещна в сградата на общината с представители на местната власт, на държавни институции и на Българския червен кръст.

„Призивът е да не се дели хората. Когато се доставят фургони за точно определени лица, това създава напрежение у хората и то не малко“, посочи той. И добави, че има голям резерв от фургони в бежански центрове, които в момента са празни, а те са оборудвани и пригодени за живеене.

На журналистически въпрос относно решението на НС, с което се задължава правителството да намери спешни средства за закупуване на специализирана летателна техника.

Това не са автомобили, не са лади. Това е специализирана летателна техника. Не е въпросът, че трябва да имаме такава техника след 5 години. Въпросът е, че ни трябват хора, които да ги управляват. Това са сложни неща, подготовката се трупа с години. Като ни призовават за свикване на КСНС колко съвета трябва да се свикат, за да се обърне внимание за грижата за хората“, посочи той.

И разясни, че имаме два екипажа – единият за „Кугър“, а другият за Ми-17. По думите му именно в тази посока трябват инвестиции, да се мотивират кадрите в армията, вместо да се дават стотици милиони за нова летателна техника след 15 години, изтъкна още държавният глава. Той апелира да се ремонтират вертолети, за които догодина се планирани да се върнат в експлоатация.

Радев благодари на пожарникарите, военните, горските служители, на стотиците доброволци, както и на местната власт, че не са допуснали загубата на човешки живот в такава сложна обстановка.