След срива на доверие Петков и Василев започват черна ПР кампания

0
215
Кирил Петков и Асен Василев Снимка: Труд

Кирил Петковв с целия си политически инфантилизъм, съчетан с наранено его и неудържима агресия, дава старт на очернящата кампания

Край на вялата и скучна предизборна кампания.
В последните две седмици преди вота на 2 октомври харвардците включват на високи обороти не срещи с избиратели, а черна ПР кампания. Започва грубо и просташко очерняне на противника, пише в анализ на Епицентър.бг.

След срива на доверие в „Промяната“ пред публиката ще се развихри кампания на компроматите – черна и мръсна, която цели да няма висока избирателна активност.

БИЛБОРДОВЕ С ЧЕКМЕДЖЕТА И КЮЛЧЕТА

Първите признаци за калташката кампания на „Продължаваме промяната” се видяха през уикенда, когато в София изникнаха билбордове – колаж на чекмедже с пачки и кюлчета до нахилените физиономии на Петков и Василев, под които се набива на очи надписът ТИ ИЗБИРАШ.
Днес двамата пък са извикали медиите не къде да е, а пред Софийския затвор! Можем само да гадаем накъде ще бъде насочено болното им мислене…

КОГАТО ЗАГУБИШ БИТКАТА НА ИДЕИ

При черния ПР битката не е между идеи, а между имиджи.
„Промяната” загуби битката на идеи, разочарова хиляди, грубо потъпка закони и Конституция, управлението им бе провал, а холивудската усмивка на Кирил Петков бе заменена от грубото лице на лъжата и измамата. И сега са си внушили, че с черен пиар могат да си върнат загубеното доверие.

Българинът обаче е видял много в тези 33 години: и карта с черепи, и размахана брадва, и мръснишки клипове – и вече е трудно да бъде излъган. Но може да си отмъсти. И бумерангът да се върне там, откъдето е тръгнал. С черен ПР никой не е спечелил.

Интересно е защо тези млади хора, които се вричаха, че ще наложат нови нрави в политиката, че ще бъдат позитивни и ще търсят съгласие, посягат към най-отвратителните прийоми на политическата конкуренция.

„ПРОМЯНАТА” С НЕУДЪРЖИМ СРИВ

Социолозите отчитат задълбочаващ се срив в доверието към „Промяната”, а разликата с ГЕРБ неудържимо расте. Последните социологически данни на „Сова Харис” показват 10% преднина на партията на Борисов пред харвардциите, а за всички анализатори вече е ясно, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. И върху тях ще падне отговорността за съставяне на правителство. А досегашната управляваща коалиция от ПП, БСП и ДБ, които и към настоящия момент подават сигнали, че искат да управляват заедно, не събира мнозинство.

И вината за това е сривът на ПП.

„Ако нямаме мнозинство, отиваме пак избори“, отсече Петков, демонстрирайки лудостта – да ни праща до урните, докато ПП не спечели.

Но ПП вече няма да спечели.

Болната амбиция на Кирил Петков да се върне отново като премиер се превръща в мираж.

И ражда злоба. 

В петък вечерта хората от ръководството на „Промяната” са се събрали, за да обсъдят публикуваните през деня социологически проучвания. Освен това всяка партия прави и собствени сондажи, а за ПП те показвали отчайващ низходящ тренд, който може да ги постави на трето, че дори и на четвърто място.

Това ги е взривило. Загубата е отприщила агресия.

ПЕТКОВ ДАВА СТАРТ НА ОЧЕРНЯЩАТА КАМПАНИЯ

И тогава, по изричното настояване на Кирил Петков, решават да започнат черна кампания срещу ГЕРБ, Борисов и други водачи на листи из страната.
Зад идеята застанала Лена Бориславова, която публично се отказа от депутатството, но присъства инкогнито в щаба на ПП и диктува всички решения на Кирил Петков.
Сбирката е била инфарктна, на моменти скандална, защото сред харвардците не е имало съгласие. Категорично против решението за очерняща кампания застанал водачът на другия лагер в „Промяната” Даниел Лорер.
Според източници на Епицентър.бг Асен Василев не е взел страна, бил е непричом. За него вече се говори, че ще „напусне първи кораба” след очертаващата се катастрофална загуба на ПП.
Дори корифейката в пиара Диана Дамянова, която беше поела Петков и компания на ръчно управление, е била против.

Но никой не е успял да овладее истерията на Кирил Петков. Крещял, заканвал се, искал мъст. За него изборите са като бизнес сделка, която трябва да спечели на всяка цена, без оглед на средствата.
И накрая – с целия си политически инфантилизъм, съчетан с наранено его и неудържима агресия, той дава старт на очернящата кампания.

(Впрочем със същото истерично умопомрачение Кирил Петков разпореди и ареста на Борисов и получи кроше от съда. Изблиците на неуравновесения му характер му отреждат друго място, а не в политиката.)

Билбордовете, които са направени набързо по най-елементарния начин, са пуснати за печат още същата вечер – в петък след полунощ. В неделя първите от тях започват да се качват в София и Благоевград.

В ГЕРБ ИМ ГЛЕДАТ СЕИРА

В ГЕРБ приемат със снизхождение черната кампания, която стартират Петков и компания. Вчера в Ловеч лидерът на партията Бойко Борисов припомни старата поговорка, че който копе гроб другиму – сам пада в него. Нещо повече Борисов призова хората си да не търсят реваншизъм и да работят за единение на нацията, за да бъде извадена държавата от кризста. „И всеки, който си позволи да разединява, трябва да получи шамар от народа. И той ще го получи на изборите”, предупреди Борисов.

От щаба на ГЕРБ заявиха за Епицентър.бг, че няма да отговарят на черната кампания на „Промяната“ и ще се съсредоточат в търсенето на решения за ценовия шок и кризите, до които доведе страната управлението на Петков/Василев.

В ГЕРБ обаче се засилват настроенията за пълно разследване действията на Петков/Василев в енергетиката, за газовите комисионни и грешно взетите решения във финансовата сфера, които изправиха държавата до невиждана след времето на Виденов криза. Сондаж на Епицентър.бг показа, че Борисов трудно удържа структурите на партията, които искаг възмездие за чегъртането, за незаконните арести и далаверите, които почват да излизат.

А СЛЕД 2 ОКТОМВРИ?

Каквато и да е кампанията – тя няма да изненада никого. Проблемът е какво ще се случи след 2 октомври.

Днес всички политически лидери продължават да са в окопна война. Никой с никого не иска да се коалира, всеки сочи противници. Никой не си е взел поука от трите последни провалени парламента. Същите политици, същото мислене, същата агресия, същият блокаж на държавата. Едни мисловни политически джуджета са на път да изпортят за четвърти път държавата.

Ако българинът не им попречи.

Защото още в нощта на вота трябва да стане ясно кой и как ще управлява държавата, а не кой с кого ще се сбие, за да ни прати отново на избори.