След терора в Бата: нищо уличаващо не открили у кмета Георгиев, даже не го разпитвали

0
145
Близки на кмета чакаха цяла нощ пред районното. Снимка: ГЕРБ

Днес го освободиха. Кметът на Поморие пуска жалба в прокуратурата срещу полицейския произвол

„Снощи спах добре. Бях спокоен“, споделя пред flagman.bg кметът от ГЕРБ на поморийското с. Бата Георги Георгиев, след като домът му бе претърсен от Икономическа полиция. Одисеята на Георгиев, който вече пет мандата е избиран от съгражданите си, започва в 7 ч вчера, когато 12-13 полицейски коли нахлуват в селото.

„На всяко кръстовище поставиха патрулки. В моето заведение (пред дома му – бел. р.), имам и магазин, още в 7 ч влезе Икономическа полиция за проверка, която съобщи, че идвала във връзка с изборите. Повериха всичко – регистрации, касови апарати, направиха протокол. Нищо не намериха“, припомня си кметът на с. Бата. По думите му в 10 ч той е бил привикан и му е издадена заповед за задържане.

„После ми сложиха белезниците и ме закараха в кметството. Там също направиха претърсване – папки, документи – всичко при мен и секретарката разпръснаха, разпитваха и секретарката. И там нищо не намериха. После ме прибраха в ареста в Поморие – около 16 ч“, уточнява Георгиев. Той допълва, че от влизането му в ареста до освобождаването му в 09:00 ч. тази сутрин никой за нищо не го е питал.

„Бях в клетката в приземния етаж. В 09:00 ч дойде един полицай и ми каза, че съм свободен. Написа разписка и ми върнаха вещите – два телефона, калъф за очила и 300 лева. Друго нямах. Никакви показания не съм давал“, изненадан е кметът на с. Бата.

По повод показанията на негови съграждани пред разследващите, че им е предлагал по 40 лв., за да гласуват за ГЕРБ, Георгиев е категоричен, че „на никой нищо не е обещавал“. Това се отнася и за евентуално предлагане на евтини дърва за огрев или хранителни продукти.

„Прибирам се при семейството си да почивам и после ще подготвям урните за гласуването в неделя. Никога досега не бях влизал в арест“, признава Георгиев. Той пояснява за хората, които са го подкрепяли пред управлението на МВР снощи, че не е реагирал, защото е трябвало да мълчи.

След арестите в общината му кметът на Поморие Иван Алексиев ще внесе жалба в прокуратурата, защото определя действията на разследващите като полицейски произвол и беззаконие.