Следователи се качват на „Вера Су“, ще вземат проби от водата и товара

0
24
Снимка: Монитор

Заспиване на вахтения е една от версиите за инцидента

Следователи ще се качат на „Вера Су“ при подобряване на времето и ще вземат проби от товара и от водата, на които ще бъдат назначени експертизи. За целта те са дошли с тяхна подвижна лаборатория.

От следствието искат сами да проверят дали няма замърсяване на водата и дали товарът е опасен.

Ще бъдат взети и документи, които капитанът не е предал. Следователите имат съмнения за манипулация на документи или за тяхното умишлено унищожаване.

Следователите имат очаквания на кораба да има камери и записи от случилото се.

Липсата на контакт на нашите служби с екипажа и многобройните обаждания създават съмнения, уточни Иво Ангелов от Националната следствено служба.

Всичко ще бъде снимано с дрон. А версиите, по които се работи, са няколко. По една от тях има повдигнати обвинения, но ще бъде разяснено дали „Морска администрация“ е действала адекватно, както и „Гранична полиция“.

Според Ангелов от досега събраните доказателства най-вероятно до инцидента се е стигнало след заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути.

„Преди брега е трябвало да завие на ляво, но е продължил направо”, обясни следователят.

От НСлС обявиха, че ще кажат със сигурност какво са установили, но не се заеха да кажат колко дълго ще продължи проверката – корабът е голям, да видим дали в машинното няма манипулации, дали има техническа повреда и дали екипажът не инсценира техническа повреда.