Следствието остава към прокуратурата, парламентът подкрепи ветото на Радев

0
34
Снимка: архив

Депутатите гласуваха срокът за повторното обсъждане на закона да е четири седмици

Народното събрание подкрепи президентското вето и връща за ново разглеждане Закона за съдебната власт, с който се отделя следствието от прокуратурата. В хода на дебатите от ПП-ДБ заявиха, че ще подкрепят ветото на Радев.

Надежда Йорданова заяви, че трябвало да има комплексен дебат и той да бъде след промени в Конституцията.

От ГЕРБ също заявиха, че парламентът е прибързал с промяна на функциите на разследващите органи. Бранимир Балачев заяви, че следствието трябва да бъде единно и равноотдалечено от полицията и прокуратурата.

От „Възраждане“ заявиха, че ветото има политически мотиви. Тошко Йорданов обясни, че депутатите на ИТН не си променят мнението и смятат, че следствието трябва да бъде извадено от прокуратурата.

„Не е тайно кой кога приглася, кой кога прикляка и кога излиза от зала. ГЕРБ ги беше страх от Иван Гешев, а в момента това не е необходимо. Сглобката може да се разпадне, а БСП са много добър политически ветропоказател, защото, както г-жа Нинова си късаше ризата за машинно гласуване, а след това се хвърли за хартиено гласуване. За ПП-ДБ е излишно да говорим, защото желанието за власт на техните лидери ще ги накара да гласуват с всички, за всичко. И това от записа, че ще нарушават законите, го спазват последователно“, смята Йорданов.

Изказването на Корнелия Нинова повдигна градуса в пленарната зала. Тя обясни, че партията ѝ е останала единствената алтернатива на тази „сглобка“, но това не я притеснява.

„По отношение на отделянето на следствието. Подкрепяхме го на първо четене. Не го подкрепихме, защото вижте как се гласува ГЕРБ диктува, „Възраждане“ пише и предлага от трибуната. Това ми е дежавю. Тук на колене клечеше Петър Петров“, каза Нинова. Тя обясни, че те са нарушили Конституцията.

„Защо очаквате от сериозна, последователна, принципна партия, като БСП, да ви подкрепя безропотни, много сте се объркал“, заключи лидерът на социалистите. В реплика Настимир Ананиев пък обясни да не забървали ПП в скандала между БСП и „Възраждане“, защото двете формации цитирам: „имали нещо. И то не е Ала Бала, а Ала Митрофанова“. Петър Петров пък заяви, че Нинова има фиксация към коленето му.

Пленарната зала гласува срокът за повторното обсъждане на закона да е четири седмици.