Сложиха отново украинското знаме на Столичната община, след като бе похитено от депутати от „Възраждане“/видео/

0
153
Костадин Костадинов позира с похитеното украинско знаме. Снимка: фейсбук

Депутатите да гласуват закони в Народното събрание, вместо да се катерят по вишки или да ги охраняват, коментира председателят на СОС Георги Георгиев

„Ако не беше толкова тъжно щеше да е смешно“. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира случая от тази сутрин, при който бе свалено украинското знаме от сградата на Столичната община.

Депутати от „Възраждане“ са играли ролята на охрана на вишката, чрез която е било свалено украинското знаме. Това разказа още Георгиев и определи поведението им като „безобразно“, съобщи DarikNews.

Образувана е преписка по случая в 5-о РУ, установена е самоличността на хората, които са народни представители. Те дори са се възползвали от служебното си положение и са казали на полицаите да не се месят.

Георгиев призова: „Депутатите да гласуват закони в Народното събрание, вместо да се катерят по вишки или да ги охраняват. Нужен е лиценз за охрана. Те утре могат и коледната украса да свалят.“

Знамето е сложено отново минути по-късно, увери Георгиев. По думите му става въпрос за „грубо посегателство на демокрацията“. И допълни, че очаква МВР да си свърши работата.

Припомняме, че по-рано през деня представители на партия „Възраждане“ свалиха украинското знаме от общината в София. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов и призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да не слага чужди знамена на столичната община, защото ще бъде подведена под отговорност за държавна измяна.

Костадинов дори показа сваленото знаме във видео във фейбсук профила си. И се закани да подари знамето на украинския посланик у нас, за да „си го сложи в двора“.

От Stolica.bg публикуваха видео от свалянето на знамето в YouTube:

Знамето на Украйна бе окачено вчера на сградата на Столичната община в София. Решението за това предизвика редица спорове през последния месец.

На 7 април Столичният общински съвет реши да именува две емблематични места в София до руското посолство с „Героите на Украйна“ и с името на убития руски опозиционер Борис Немцов. На същото заседание бе решено и знамето на Украйна да се издига до българското на сградата на Столичната община.

Областната управа на София върна решението на общинския съвет с аргумента, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. От управата заявиха още, че са постъпили стотици сигнали от граждани.

Последва и реакция на руското посолство в България.

Въпреки това обаче общинските съветници отново прегласуваха решението.