Служебният министър на енергетиката: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

0
100
Росен Христов

 

До 19 август трябва да им посочим терминал за доставка на втечнен газ

ICGB и „Авакакс“ представиха чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане е експлоатация на интерконектора.  Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов след срещата си с представители на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„До края на деня обещаха да го внесат официално в Министерството на енергетиката и в МРРБ. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, за да следим изпълнението и да подпомагаме с всички наши експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и да бъде пуснат в експлоатация до 1 октомври“, каза Росен Христов.

„Тя в момента е в тестови режим и е договорено експертна компания да дойде да направи пълен контрол върху системата до 14 септември. Важно е и преглеждането и внасянето на цялата документация за получаването на Акт 15 и 16. Тук сме подпомагани от МРРБ, като министерството се е съгласило негови експерти да преглеждат документацията преди да бъде официално подадена и да връщат коментари и съвети”, подчерта Росен Христов.

„Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство”, заяви Христов.

„Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление, получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок – дали при тях има свободни терминали”, подчерта Христов.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския участък на Междусистемната газова връзка България – Гърция. Обиколката му започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до хасковското с. Стамболийски.