Служебният социален министър: Проектът, по който е внесен сигнал в прокуратурата срещу мен, е одобрен от Георги Гьоков

0
74
Лазар Лазаров
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Лазаров припомни, че Гьоков е имал всички инструменти да промени проекта, но не го е направил

„Аз и екипът поздравяваме БСП с нейната политиката за нулевата толерантност към корупцията. Ние искаме да припомним, че сигналът, внесен в прокуратурата, е по отношение на проекта „Развитие на социалната икономика”, който е създаден и одобрен от предходното редовно правителство, когато социален министър е г-н Георги Гьоков. Проектът е одобрен от МС и ЕК”.

С тези думи служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори на социалистите, които по-рано днес в кулоарите на НС заявиха, че дават Лазаров на главния прокурор. Именно Гьоков обяви, че сигналът е заради неправомерно разходване на публичен ресурс – в случая европейски средства по Плана за възстановяване по компонента за социално включване във връзка с решение на служебното правителство от 15 декември 2022 г.

Лазар Лазаров припомни, че Гьоков е имал всички инструменти да промени проекта. „Очевидно не е реагирал. Ако Гьоков е бил против закупуването на имоти, е могъл да предприеме и действия за осигуряване на общински и държавни помещения”, каза Лазаров. Той припомни, че срокът за реализацията на проекта е бил в края на 2022 г., като се предвижда създаването на 6 регионални фокус точки за стимулиране и развитие на предприятията на социалната и солидарна икономика.

ГЕРБ/СДС

Лазаров обясни, че той и екипът му са предприели дейности по реализация на вече одобрен проект.

„С това се поставя под риск второто плащане по ПВУ. Ние незабавно стартирахме дейностите по изпълнение на вече одобрения проект. Ние не сме поставяли допълнителни изисквания. Всяко действие по проекта се съгласува с фонд в Министерството на финансите. Няма самоволно действие от моя страна”, увери Лазаров. Той посочи и предприетите стъпки, уточни, че са имали 35 оферти от агенции за недвижими имоти.

„От тях 22 не отговаряха на изискванията за площ, достъпност и други елементи. На тази база бяха оценени 13 оферти. Обърнахме се към независим оценител за пазарна оценка. Имаше фирми, които не приеха пазарната оферта, затова продължихме разговора с останалите”, обясни министърът. И увери, че процесът е напълно прозрачен, а националният интерес е осигурен.

Той посочи, че от проекта са спестени 2 милиона 250 хиляди лева, а са ползвани малко над 3 милиона за покупката на имоти.