Служители на здравната каса в Пловдив не отидоха на работа – заради сертификат или деца вкъщи

0
116
здравна каса

Част от работещите са в неплатен отпуск

Служители на Районна здравноосигурителна каса-Пловдив не отидоха тази сутрин на работа заради изискването за зелен сертификат, пише БТА. Една част от тях са излезли в неплатен отпуск.

Говорителят на НЗОК Мария Димитрова обясни, че няма напрежение в регионалната структура на касата във връзка с изискването служителите да ходят на работа със зелен сертификат. По думите ѝ освен ваксина и преболедуване служителите имат възможност да си правят 24- и 48-часови тестове срещу 10 лв.

Тя не отрече, че сутринта е имало служители пред сградата, които са отказвали да си направят тестовете, защото са платени, но според нея това не е попречило на работата на касата.

В тази връзка Димитрова припомни, че ваксините са безплатни и касата няма как да е поеме финансовата страна на тестовете.

На въпрос има ли служители в неплатен отпуска заради ситуацията, Димитрова каза, че излизането в отпуск не се придружава с причината за това и РЗОК няма как да знае кой и защо излиза в отпуск.

Според нея обаче голяма част от тях са в неплатен отпуск заради децата, които от тази седмица са си вкъщи заради дистанционното обучение.