Собственици на заведения излизат на протест

0
57
Снимка: Pixabay

Те недоволстват от предложеното затягане на мерките в цялата страна

Собственици на заведения организират протест заради предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за затягане на ковид мерките. Той предложи на здравния министър заведенията да работят само на открито и с въвеждане на вечерен час до 22.00 часа.

Исканията на бранша са да няма мерки. Нова вълна от безработица – от това се опасяват работещите в сектора, които са над половин милион души. Вчера се чу опасение от тяхна страна относно проверката на т.нар. „зелените паспорти“ ,тъй като те съдържат лични данни за клиентите, съобщава Нова тв.

„Дали сме нашите искания още преди дни в здравното министерство. Ако трябва да спазват плана за справяне с пандемията, би трябвало в момента, в който се въведат рестрикции и ограничения, да се стартират икономически мерки. Да, ама не! Ние почти цяла година работим на 50% капацитет. Как се работи така с увеличени разходи? Знаем колко се вдигнаха разходите”, заяви Емил Коларов от Сдруженията на заведенията.

Той припомни, че от бранша са поискали промяна на зоните в плана. В зелената зона заведенията са работили на 50%.

„Кога и ние ще заработим на 100%? Тези зони трябва да се променят и държавата да ни компенсира. Щом са ни ограничили да работим на 50%, трябва да ни компенсират за останалите 50%, защото нямаме 50% разходи. Защо единствено ние трябва да работим със 100% ваксиниран персонал? Това също не го разбираме. Нека изискването е за абсолютно всички обекти, в които има клиенти и социални контакти.

Първо държавата да ваксинира всички лекари и държавните служители, включително тези, които ще идват на проверка в нашите заведения. Представете си какъв куриоз ще е един служител да проверява дали персоналът ни е ваксиниран, а самият той да не е. Това няма да го допуснем. Всичко, което важи за всички български граждани, да важи и за нас. Не да ни се вменява на нас да изпълняваме функциите на държавата, която не може да се справи с ваксинирането”, каза още Коларов.

Протестът срещу строгите мерки е насрочен за днес следобед в Морската градина на Варна.