Социалният министър обеща да оправи гафа с пенсиите

0
105
Георги Гьоков Снимка: Дарикнюз

През февруари няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от декември, увери Георги Гьоков в Народното събрание

С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските. Това каза социалният министър Георги Гьоков по време на изслушването му от парламента заради хаоса с парите за възрастните хора и т. нар. ковид добавки.

От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

В началото депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в предишния кабинет, заяви:

„От 25 декември 2021 г. влязоха в сила промени, които повлияха на трудовите пенсии. В редица публични изказвания Асен Василев пое ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите. Същевременно, от началото на годината се надигна вълна от недоволства сред пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите”, обърна се Сачева към Гьоков.