„СОФ Кънект“ вече официално е оператор на летище София

0
69
Летище София

Вчера концесионерът плати на държавата 660 млн. лв.

„СОФ Кънект“ обяви, че от днес е официален и единствен оператор на летище София. Това стана, след като вчера концесионерът потвърди ангажимента си за развитие на столичния аеропорт и плати в срок първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС) към Република България.

Това първоначално концесионно възнаграждение ще подкрепи българската икономика като е направено независимо от най-голямата криза в историята на авиацията, подчертават от „СОФ Кънект“. Плащането освен това ще позволи изпълнението на амбициозната инвестиционна програма в размер на 624 милиона евро и отключване на всички други ползи от концесията за държавата.

СОФ Кънект представи и своя Надзорен съвет. Илияна Цанова, бивш заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), ще председателства Надзорния съвет като независим член. В ролята си на председател, тя ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на летище София, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех. Съветът ще включва още двама независими членове, които също ще допринесат със сериозния си опит и нишова експертиза.

„СОФ Кънект“ обеща скоро да представи публично бъдещите планове за летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. „СОФ Кънект“ ще създаде и проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието.