Софийски кметове внесоха подписка в МС срещу изваждането на ВиК проекти от плана за възстановяване

0
107
Сннимка: кадър

Те бяха одобрени от Брюксел, твърдят кметовете

Кметове на софийски райони и кметства внесоха подписка в Министерския съвет срещу решението на служебния кабинет за спиране на средствата по Плана за възстановяване, предвидени за играждане на канализация.

Проектите за изграждане на ВиК в агломерации Панчарево – Кокаляне, Кремиковци – Сеславци, Волуяк и Ботунец са на стойност 200 млн. лв. и бяха включени за финансиране по плана в началото на 2021 г. Планът, който все още не е внесен в Европейската комисия, беше прекроен от сегашната власт. Столичната община има готовност да финансира 42 милиона лева.

„Служебното правителство без консултации и без обсъждане изважда тези проекти, които са важни за софиянци“, категорична бе Анна Стойкова, общински съветник.

Тя обърна внимание, че планът, изготвен от кабинета на Бойко Борисов, е бил одобрен в частта за проектите за канализация от Брюксел. Тя и кметовете бяха категорични, че критериите са изпълнени и няма причина проектите да отпадат.

Пред журналисти кметовете, които внесоха подписка в Министерския съвет, обясниха, че цяла Столична община е единствената, която е изключена от Плана за възстановяване. Някои от тях изразиха мнение, че има негативно отношение към София от страна на служебното правителство и се внася напрежение.