София влезе в тъмночервената ковид зона

0
55
Снимка: Pixabay

Мерките в София-град няма да се затягат, въвеждат нови за София-област

София влезе в „тъмночервената“ COVID зона. Противоепидемичните мерки в София-град няма да се затягат, като контролът по спазване на настоящите ще бъде засилен. В София-област обаче се въвеждат някои противоепидемични мерки.

Мерките в София няма да се затягат, обяви пред NOVA зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Засилва се контролът, тъй като според него именно това е важно. По думите му е направен анализ, който е установил, че броят на отсъстващите учители и ученици в училищата, както и на децата в детските ясли остава сравнително малък.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви, че детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни, като това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб, които има правомощия да въвеждат мерки на територията на общината.

„232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия”, написа Фандъкова в личния си профил във Facebook.