Соня Колтуклиева към премиера Донев: МВР не може да се използва само за репресии, всеки гражданин има право на помощ и защита!

0
422
Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Телефонният терор върху журналистката продължава

Журналистката Соня Колтуклиева втори ден е подложена на брутална атака от телефонни терористи през потребители на порнографски групи в Телеграм, Вайбър и УотсАп. Току-що беше блокирана за 30 дни във Фейсбук.

Публикуваме отвореното писмо на Соня Колтуклиева до служебния министър-председател Гълъб Донев за отношението на държавата към кибер-атаките срещу граждани.

На вниманието на: служебния министър-председател г-н Гълъб Донев

Копие: До служебния министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев

Уважаеми г-н министър-председателю,

Казвам се Соня Колтуклиева, журналистка съм, издател на медийните сайтове Bulgaria-news и 5Gmedia.

Обръщам се към Вас по следния повод: от 19:56 ч. , на 25 август 2022 г., срещу мен започна непрекъсната масирана кибер-атака: звънят ми от непознати номера по директната линия, от приложенията Телеграм, Вайбър и УотсАп – където ми изпращат снимки с порнографско съдържание и съобщения с неприлични предложения.

Това предизвика у мен шок, изпитвам погнуса и отвращение.

Тези несекващи обаждания разстройват общуването ми с хората – аз съм популярна журналистка; активна съм в социалните мрежи – много непознати ме търсят за помощ, за съвет или да ми доверят информация.

На 25 август, в 20:35 ч., изпратих имейл, на адрес gdbop@mvr.bg, с жалба до директора на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”(ГДБОП) в МВР Калин Стоянов; в 20:53 ч., изпратих допълнения към жалбата с приложени скрийн-шотове на съобщенията до мен във Viber. На 26 август, в 7:39 ч., изпратих трета жалба с информация, която получих междувременно от участник в пороя от съобщения към мен: без да предполага с кого точно си пише, някой си Aleksander ми обясни, че на 25 август, към 19:48 ч., моят телефонен номер е бил обявен в 4 чата на Telegram: “Alo Bg”, “Adam i Eva”, “Курви и грях”, “Курви и кеш” – от потребители с никнейм: denyooo123 и bugbunny123, със забележка, че собственичката на телефона търси секс.

От телефонно обаждане научих, че номерът на телефона ми е бил разпространен и в група “Курви от цяла България”. Даже анонимният мъж предложи да ме добави към групата, за да потърся в чата кой е обявил моя телефонен номер и снимките към него, но аз отказах.

На 25 август, в 20:20 ч. и в 20:22 ч., както и на 26 август, в 11:34 ч., позвъних на телефона за връзка във Фейсбук-групата “Киберпрестъпност ГДБОП” – 0885525545, но никой не отговори.

Уважаеми г-н министър-председателю, описах във Фейсбук накратко на какъв тормоз съм подложена, коментарът ми беше публикуван в няколко медийни сайтове, срещнах изключително силна подкрепа, за която съм много признателна!

Не виждам, обаче, никаква реакция на службите, отговорни за борбата с кибер-престъпността!

Доскорошният министър на вътрешните работи Бойко Рашков гръмогласно обявяваше нечувана и невиждана реформа в системата на МВР!

И?! Къде са полицаите, когато трябва да бъде защитена една българска гражданка от брутална агресия и сексуален тормоз?

Тъй като съм журналистка с активна позиция  и критични анализи, към управлението на “Продължаваме промяната” и четиристранната коалиция, към кабинета “Петков”, към Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, към  отцепниците от “Има такъв народ”; направих разкрития за меморандума с Gemcorp; всеки ден коментирам политически теми и политици, кибер-атаките може да са само предупреждение за последващи действия срещу мен – от засегнатите или от техни поддръжници.

Като журналистка, вече съм била нападана, пръскана с отровен спрей, подложена на клеветническа медийна кампания и на данъчно-съдебни преследвания в продължение на няколко години – ето защо, знам много за реакцията на засегнатите от моите публикации и телевизионни коментари за властимащите и силните на деня.

Ако ГДБОП не открие поръчителя или поръчителите на тази подла кибер-война на жалки страхливци, криещи се зад анонимността на мрежата, това би означавало, че държавата не е на мястото си, а МВР е инструмент за политически репресии, както беше през последните 7 месеца, а не е институция в защита на закона и справедливостта. Всеки български гражданин заслужава помощ и закрила!

Знам, че Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” е фокусирана върху защита на националната сигурност и борбата срещу организираната престъпност. Но, ако журналистът Цветан Фиков беше проверяван от ГДБОП, даже арестуван, заради сигнал на министър срещу него, защо ГДБОП да не защити журналистката Соня Колтуклиева?!

Представяте ли си срещу колко жени и мъже може да се използват тези телефонни терористи – за отмъщение или за забавление, нанасяйки им емоционални травми?! Животът на много от от тези невинни жертви може да бъде съсипан.

Уважаеми г-н министър-председателю, надявам се и настоявам несекващата 2 дни агресия срещу мен да бъде прекратена; виновниците за нея да бъдат открити и подведени под отговорност.

Благодаря Ви за вниманието!

Желая Ви успешна работа.

С уважение:

Соня Колтуклиева

П.П. Макар и с огромно отвращение, направих скрийн-шотове на съобщенията и снимките с порнографско съдържание, копирах телефонните номера от обажданията и съобщенията, които мога да предоставя на ГДБОП.