Соня Момчилова остава председател на СЕМ за още една година

0
47
Снимка: 24 часа

Колежката й пролет Велкова бе против, според нея пропагандаторите на кремълската политика били фаворити на Момчилова

Соня Момчилова бе преизбрана за председател на Съвета за електронни медии за още една година.

Това се случи след четири поредни заседания на съвета, тъй като кандидатурата й, издигната от Габриела Наплатанова, бе подкрепена само от трима от членовете на СЕМ.

За избирането на председател е нужно квалифицирано мнозинство – в случая от 4 гласа, но на три поредни заседания „за“ гласуваха Момчилова, Наплатанова и Галина Георгиева.

Пролет Велкова беше против, Симона Велева се въздържа, въпреки че нито една от двете не посочи друга кандидатура.

Очевидно нямаха против председателят да остане същият, но да не е избран с техните гласове. Това се случи на четвъртото заседание, на което по закон е достатъчно и обикновено мнозинство за избор – т.е. с три гласа.

Пролет Велкова обясни, че преди време е искала оставката на председателя на СЕМ заради многократно изразявани позиции на Момчилова, които били в противоречие с работата, която имат да вършат. Например Момчилова представяла дезинформацията в някои медии като алтернативна гледна точка, пропагандаторите на кремълската политика били нейни фаворити, освен това имала враждебно отношение спрямо неправителствения сектор. Момчилова отрече тези твърдения, като обясни, че мнението й по различни въпроси лесно може да бъде видяно в протоколите от заседанията на СЕМ.

Симона Велева се въздържа от гласуване, обяснявайки, че съобщенията, предоставяни публично от Момчилова, не били всеки път одобрявани от целия съвет. Същевременно и атмосферата на работа в СЕМ не била добра, липсвали срещи в работен формат, на които да се обсъждат европейските медийни актове примерно, или да разговарят с администрацията на съвета.

Според Момчилова СЕМ е успял да преодолее репутацията на рестриктивен и репресивен орган, с каквато се е ползвал преди. „Трябва да сме подкрепа и да насърчаваме умното присъствие в ефира“, каза тя.

Обеща, че не би допуснала политически натиск, настоявайки СЕМ да остане равноотдалечен от политически и неправителствени организации.

„За мен е много важна вашата подкрепа, но не бих я търсила на всяка цена, защото председателят трябва да бъде и лидер, да предлага и непопулярни решения и да ги защитава“, каза Момчилова на останалите членове в СЕМ. Поиска също те да не се влияят от политически натиск и да останат независими в работата си.

Председателят на СЕМ е пръв сред равни и се избира за срок от една година. Мандатът на Момчилова изтича на 28 април, новият й, който е втори по ред, започва от същата дата.

Тя беше предложена миналата година за поста от предишния шеф на СЕМ Бетина Жотева в ситуация, в която предстоеше трима от членовете на съвета да бъдат подменени заради изтичащи мандати. Сред тях бе и самата Жотева, която номинира Момчилова с мотива, че новите, които ще дойдат, не познават правилата и работата на СЕМ. По думите й тогава за съвета е по-добре да бъде ръководен от човек, който вече е натрупал опит в дейността на СЕМ.

Така преди година в съвета влязоха Габриела Наплатанова с квота на президента Румен Радев (от същата квота е и Соня Момчилова) и Симона Велева по предложение на ПП и Пролет Велкова по предложение на ДБ с квотата на парламента.

Петият член на СЕМ в момента е Галина Георгиева, избрана от парламента по предложение на ГЕРБ./ 24 часа