Спасиха кръста от водите на Тунджа

0
21
Снимка: 24 часа

Внушително мъжко хоро се изви в Калофер

Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха във водите на река Тунджа. Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа, съобщава „24 часа“.

Мъжете пеят песента „Залюбиела е Василка“.

По традиция в студените води на реката първо влизат местните калоферци, а след това и желаещите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Минути по-късно кръстът бе спасен от водите на река Тунджа. Ритуалът бе извършен до Черковския мост на реката под възгласи „Българи, юнаци“.

След спасяването на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро. Тук „спасяване“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден – калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. След изваждането на кръста всеки желаещ ще може да го докосне и целуне за здраве.