Спецпрокуратурата към ЕК: 292 разследвания за корупция сме ръководили през 2021 г.

0
129
Снимка: архив

На съд са дадени министри, заместник-министър, председател и главен секретар на държавна агенция, полицаи, митничари, общински съветник, кметове

Ръководството на Специализираната прокуратура проведе видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия във връзка с механизма за върховенството на закона, съобщиха от държавното обвинение.

На 11.03.2022 г. се е провела първата по рода си среща на ръководството на Специализирана прокуратура с представители на Европейската комисия, отговорни за изготвяне на доклада за върховенството на закона в ЕС.

Акцентът на срещата е поставен върху дейността на Специализирана прокуратура във връзка с противодействието на корупцията по високите етажи на властта и законопроекта за закриване на специализираните структури на съдебната власт.

На представителите на Европейската комисия е предоставена информация за броя на образуваните и приключени досъдебните производства за корупция в периода от 2018 г. до 2021 г.

През 2021 г. спецпрокуратурата е ръководила 292 досъдебни производства за същински корупционни престъпления, както и за престъпления евентуално извършени от длъжностни лица с вероятен корупционен мотив и злоупотреба със служебно положение. В периода от 2018 г. до 2021 г. спецпрокуратурата е приключила досъдебни производства за корупционни престъпления и е предала на съд обвиняеми: за 2018 г. приключените разследвания са 10, като на съд са предадени 18 души; за 2019 г. приключените разследвания са 14, като на съд са предадени 44 души; за 2020 г. приключените разследвания са 17, като на съд са предадени 56 души; за 2021 г. приключените разследвания са 27, като на съд са предадени 66 души.

На Европейската комисия е предоставена информация и за длъжностното качество на хората, които са предадени на съд за корупционни престъпления – министри, заместник-министър, председател и главен секретар на държавна агенция, полицейски и митнически служители, общински съветник, кметове и др.

Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализирана прокуратура, е изразила мнение пред представителите на Европейската комисия, че законопроектът за закриването на специализираните съдилища и прокуратури застрашава върховенството на закона в България, тъй като с него се цели единствено и само закриване на структури на съдебната власт, които са доказали своята ефективност в борбата с организираната престъпност. Същевременно със законопроекта не се извършва съдебна реформа и не се предоставя никакво ново решение за борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, което неминуемо ще доведе до негативен ефект.

Представителите на ЕК са изразили желание за предоставяне на писмени данни за дейността на Специализираната прокуратура.