Спират плановия прием в болниците и операциите в цялата страна

0
61
Снимка: архив

Изключения се правят за трансплантации, лечение на онкоболни и раждания

От утре, 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

От ресорното ведомство уточняват, че по този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

В същата заповед са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за зелен сертификат. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.