Спряха принудително ТЕЦ „Марица-изток 3“ в Димитровград заради замърсяване на въздуха

0
70
ТЕЦ "Марица 3"

Мярката ще важи, докато не бъдат изпълнени дадените предписания. Според дружеството заповедта е незаконна

Димитровградската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) „Марица 3“ бе спряна днес, предаде БТА.

Областният управител на Хасково Катя Панева и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково Наталия Пачеманова дойдоха лично в енергийното дружество, за да връчат заповедта за принудителната административна мярка за спиране на производството на електроенергия на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Документът е с днешна дата.

Униформени полицаи присъстваха на влизането в ТЕЦ-а.

Причината са неизпълнени условия по комплексното разрешително на централата и на множество предписания, които РИОСВ – Хасково, е издала спрямо нея, поясни Пачеманова. По думите на областния управител Панева ще бъде преустановено подаването на гориво и ще бъдат запечатани инсталациите. Мярката ще важи, докато не бъдат изпълнени дадените предписания, допълни Пачеманова. Тя припомни, че за последните няколко месеца спрямо ТЕЦ-а са постановени санкции за около 100 хиляди лева.

„Заповедта е незаконна. Още вчера след получаване на уведомлението за предстоящата мярка сме внесли жалба в Административния съд в Хасково“, коментира главният юрист на централата Юлиян Семерджиев. Той посочи, че нищо не налага неотложност на предприеманото и обяви, че няма да подпише заповедта, тъй като днес ръководството на дружеството отсъства. Семерджиев отрече и да има неизпълнение на дадените предписания. Вчера в съобщение до медиите от ТЕЦ-а обявиха, че започват модернизация на производството и увеличават заплатите на персонала с 10 процента.