Спят ли командировани митничари в хотела на Паскал в Свиленград?

0
10140
Хотел "Романтика" в Свиленград, за който се твърди, че е на контрабандиста Паскал.

Има ли „ротация“ на контрабандата?

Има ли участие контрабандистът Паскал в хотел Романтика в Свиленград и плащала ли е агенцията на този хотел за командировки? С този сигнал се обърнаха към Breaking.bg митничари, пожелали анонимност.

Припомняме, че Николай Николов-Паскал е обявен за издирване и с повдигнати обвинения за разбития контрабанден канал за цигари. При акцията в ареста се отзоваха Марин Димитров-Иарата, синът му Стефан и вече бившата шефка на митниците Петя Банкова. Очаква се всеки момент ексглавният секретар на МВР Живко Коцев също да стане обвиняем. Според различни публикации в медиите Паскал се крие в Гърция.

Никола Николов-Паскал

Ето какво се казва в сигнала:

Получена е информация, която излага сериозни загрижености относно използването на ротацията на служители в митниците за цели, които не са свързани с борбата с корупцията. Индикации показват, че командировките могат да бъдат използвани за облекчаване на контрабандни операции, което представлява сериозен риск за националната сигурност и икономическото благосъстояние на страната.

Допълнителни данни указват, че служителите, които биват командировани на ключовите митнически пунктове, са лишени от необходимия опит и познания в областта на контрабандата.

Тази ситуация ги прави лесни мишени за злоупотреби и може да доведе до непредвидени последици, включително нанасяне на вреди на икономиката и доверието в институциите.

В светлината на тези нови факти, настоятелно се призовава за незабавни действия за превенция и справяне със съществуващите рискове, с цел защита на обществения интерес и поддържане на правораздавателството.

Ротация на контрабандата!

В последните 10 години ротацията на служителите в Митниците един основен похват за „борба“ с корупцията използван от правителствата в този период. Но нека видим, в какво се изразява този подход.

Основна локация за ротация са митниците на Капитан Андреево и Лесово. Вземайки митничари от вътрешността (да ги наречем Мишо, Гошо и Сашо), които са с основни задължения проверка на казани и алкохол, проверка на кораби и на контейнери, биват изпращани средно за по един месец на някой от споменатите пунктове.

Нямайки на идея за какво иде реч, те са слагани на трасето да решават кой камион да проверят, кой да пуснат или да анализират риска. Имайки само теоретични познания и никакъв опит, Мишо, Гошо и Сашо трябва да работят заедно с опитните си колеги на пунктовете. Защо се прави това? Отговора е прост! Да има ротация на контрабандата!

Слагайки служители с липсата на опит за такъв тип проверки на тези места някои лица си подсигуряват сигурен начин за преминаване на “ стока“, която „трябва да премине безпрепятствено“.

Камионите с тази стока се нареждат да минават при тези служители, липсата на опит в тях води до преминаване на камионите. Ако бъде хваната стоката във вътрешността или на изходящ пункт, ще е виновен командирования служител, но не и ръководството, защото на тях им е „натресен“ този служител, а и същевременно не могат да ги обвинят в ОПГ, защото участващите в ситуацията са от няколко дни или седмици на пункта.

Същите тези командировани служители спят в хотели, с които митниците имат сключен договор. Тези хотели с свързани или собственост на видни контрабандисти. Агенцията пере парите на контрабандистите и осигурява безпрепятствено преминаване на „стоката им“.

Точно, когато има командировки на Лесово или на Капитан Андреево точно в този период минава каквото трябва да минава. Но всичко с това е с цел намаляване на корупцията! А дали е така? Върнем ли си времето и да видим от кога няма арести на митничари на Капитан Андреево и Лесово и обвинени в ОПГ, ми да точно от когато има командировки там. А намаляла ли е корупцията и контрабандата? Вие преценете! Замислете се защо има командировки на входящите точки, но не и на изходящите?

Защото ангажимента е да влязат безпрепятствено, а излизането е лесно при „нашите“ хора! Самата Банкова, каза че докато тя е в агенцията има командировани 250 човека. Ако се сметнат с по 40лв дневни и 60 квартирни излиза, че са изхарчени над 700 000лв за командировки за този период. Прословутия чл.10 от ЗМ командирова служители за 6 месеца без тяхно съгласие възможно най далеч от родните им места с основна цел не служебна необходимост, а единствено за разчистване на сметки. Ротацията с цел намаляване на корупцията, е превърната в ротация на контрабандата. Има ли участие Паскал в хотел Романтика в Свиленград и плащала ли е агенцията на този хотел за командировки? О да!!

Според публикации в медии в сигнал до ДАНС от преди 9 месеца, от който почва разработката на агенцията срещу Димитрови се споменава прословутия хотел „Романтика“. Ето какво пише там:

След като Марин Димитров-Ярата и синът му Стефан ходатайствали през Бойко Рашков, Венцислав Кирчев да стане директор на ОДМВР в Хасково, Недан Хаджиев е назначен за негов заместник.

И веднага го потърси, като офертата е 20% от стойността за трафик на хероин на месец. И след като стана директор, се наляха и потекоха много пари. Стойчо Захариев е един от хората, които дадоха парите на Марин Ярата. Сумата беше 500 000 лв. Той е личен приятел с Бойко Рашков. Стефан и Марин влизаха свободно в МВР в София и му се отчитаха, а Венци Кирчев им беше марионетката в ГДНП, в Хасково, Недан движеше нещата им“, пише в сигнала.

Недан Хаджиев, вляво, Живко Коцев и Стефан Димитров на плаж заедно.

Сборен пункт на контрабандистите-аферисти била вилата на Марин Ярата, както и хотел „Романтика“. Там те се събирали всеки уикенд и обсъждали кой да натиснат и от кой какво може да се изкара. Недан пък всяка вечер е в своето си заведение „Плаза“, като впечатление правило, че компанията му била от хора от местния кримиконтингент. Заведението пък било само за вътрешни и свои хора.

Контактуването ставала по Телеграм, като Хаджиев предавал докладвал всичко дословно на Марин и Стефан Димитрови.

Хотел „Романтика“ се свързва със скандалния турски бизнесмен Суди Озкан. Реално в Свиленград повечето хотели са собственост или на Озкан или на другия скандален турски предприемач Фуат Гювен.

П.С Работа на новото ръководство на Агенция „Митници“ е да провери дали наистина изнесените факти отговарят на истината.