Стойчо Кацаров уреждал близки с коронавирус да постъпят в болница

0
254
Стойчо Кацаров

Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпим капацитета на система, заяви той

Здравният министър Стойчо Кацаров призна пред БТВ, че уреждал свои близки с коронавирус да постъпят в болница. „Мои близки ме търсят лично да им намирам легла. Намерил съм им, защото още има легла“, обяви той.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната“, каза Кацаров.

Иначе той признава, че ситуацията е критична.

„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000 около 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница всеки седми умира“, каза Кацаров.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров.

„Тези мерки ще важат, докато не преценим дали дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза Кацаров.