СУ ще провери плагиатствал ли е кандидатът за МВР шеф Петър Илиев, ако получи сигнал

0
268
Наталия Киселова и Петър Илиев Снимки: Клуб Z

Етичната комисия на университета може да се самосезира

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще направи проверка по съмненията за плагиатство на предложения от „Има такъв народ“ за министър на вътрешните работи д-р Петър Илиев, ако получи сигнал за това.

Това е позицията на висшето учебно заведение, съобщи правният портал lex.bg.

В университета отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав. Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и  „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“.

Проверка на „Лекс“  е установила, че Етичната комисия на СУ има отделни правила за работа и в тях изрично е регламентирано, че тя може да се самосезира за извършване на проверка.

За съмненията за плагиатство в книга на спрягания тогава за кандидат за министър-председател Петър Илиев първо намекнаха от фейсбук страницата „Правна лудост“.

Междувременно Тошко Йорданов призова всеки, който твърди, че Петър Илиев е плагиатствал да застане с лицето си и да го каже, за да може да бъде осъден от Илиев.

По темата писа сайтът Клуб Z.

Съмнения в плагиатство на Петър Илиев изразили редица юристи от Софийския университет, достигнали и до официалните държавни институции.

Няколко юристи сигнализирали Клуб Z, че в техните среди отдавна се обсъжда фактът, че десетки страници текст от една от книгите на Илиев са буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет – доц. д-р Наталия Киселова.

“Без коментар”, е краткият отговор на Киселова на въпрос на Клуб Z.

Според няколко източници на сайта, независими един от друг, книгата, в която са публикувани идентичните пасажи, е “Компетенцията на Народното събрание” от д-р Петър Илиев. Оказа се обаче, че книгата, издадена от издателство “Нова звезда”, е вече изтеглена от пазара, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, а само има данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище.


„Парламентарен контрол“ е дисертацията на Наталия Киселова, от която се твърди, че Петър Илиев е плагиатствал цели страници, пише Клуб Z.

Книгата, която е излязла от печат през 2015 г., според нейни читатели юристи съдържа идентични пасажи от докторската дисертация на Киселова. Най-странното е, че въпросната книга липсва сред публикациите на д-р Петър Илиев на преподавателската му страница в СУ и на сайта на кантората му.