Тагарев: България е получила отказ за ремонт на зенитните ракети за С-300 още преди началото на войната

0
70
Ракетите С-300

Властта започва ревизия на отбранителната политика на страната

Страната ни е получила отказ за ремонт на зенитните ракети за С-300 още преди началото на войната в Украйна. Това обясни пред Нова телевизия министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Военното министерство е в готовност да изпълни решението на Народното събрание за изпращане на нов пакет помощ за Украйна, допълни Тагарев. Успоредно с това властта започва ревизия на отбранителната политика на страната.

След решението на депутатите за нов транш военна помощ за Киев, министърът на отбраната отговори на критиките на опозицията в парламента. По думите му дефектните ракети за комплекси С-300 са неизползваеми и без шансове за ремонт.

„Правени са опити тяхната работоспособност да бъде възстановена, тези опити са се провалили, тъй като десетилетия наред ние залагаме на подсигуряване от страна само на руската федерация. Отказът за работа по тези ракети е преди да започне войната. Обяснили са от съответната руска фирма, че те не могат да направят това, което ние бихме искали, а и ние нямаме потенциал сами да се справим с тяхното възстановяване“, заяви Тагарев.