Терзиев и Бонев с план: Ротация за председател на СОС между ПП-ДБ-СС, „Синя София“ и БСП

0
114
Васил Терзиев /вляво/ и Борис Бонев Снимка: СС

Начело на общинския съвет ще се редуват Вили Лилков, Иван Таков и Борис Бонев

План за управление и развитие ще обсъждат днес от 11 часа кметът Васил Терзиев и общинарите от ПП-ДБ, БСП, „Синя София“ и „Има такъв народ“. Той предвижда изход за излизане от кризата в столицата, която вече трети месец е блокирана без председател на Столичния общински съвет.

Трима души да се сменят като председател на общинарите, предлага планът, който е подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от „Спаси София“. Документът, с който „24 часа“ разполага, предвижда начело на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от „Синя София“, Иван Таков от БСП и Борис Бонев от „Спаси София.

Първи начело на СОС трябва да бъде избран Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев трябва да е председател на СОС от септември до декември 2024 г. Всеки от тях се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат, на следващо заседание се избира следващият по ред.

Направена е обаче уговорка, че тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

На пропорционален приинцип формациите, които подпишат предложения План за управление и развитие ще си разпределят и председателските места в комисиите на СОС. Заместник-шефовете на общинския съвет обаче ще се излъчат от всички политически фракции в него. Пак всички формации на пропорционален принцип ще излъчат свои хора в надзорните съвети.

Планът на Терзиев и Бонев, който според общинари е съгласуван вече с централите на „Продължаваме промяната“ и ДБ, предвижда и сформиране на работни групи за промяна в правилата на общинския съвет и за работа с депутатите и правителството.

Една от първите задачи на общинския съвет, ако бъде отблокирана работата му според направените предложения, ще бъде да приеме план за реформи. В него ще са включени бюджетът на столицата за 2024 г., новата структура на администрацията на Столичната община, промени в приоритетни наредби за транспорта и движението на автомобили, одит на големите общински фирми като „Топлофикация“, „Софийски имоти“, транспорта и др.

„Предвид продължаващия вече трети месец блокаж на работата на Столичния общински съвет, необходимостта от решаване на натрупалите се проблеми на администрацията на Столичната община, както и завръщане на политическото представителство на

гражданите в местното самоуправление, този План за управление и реформи е подадена ръка от наша страна. Благодарим за съдействието и предложенията от страна на колегите от останалите политически формации, част от които бяха включени в това предложение. Смятаме, че това е честен и балансиран вариант за взаимно сътрудничество в полза на града и софиянци и още веднъж изразяваме нашата готовност за бързо и разумно превъзмогване на създалата се политическа ситуация“, пишат Терзиев и Бонев в поканата си до БСП, „Синя София“ и ИТН за среща.

„Надеждите са ми, че този четвъртък е успеем да направим прогрес, дано имаме избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да тръгне работата. Приоритет номер едно е да „отпушим“ работата на СОС, за да не страда градът и да продължим да търсим стабилна управленска конструкция“, каза във вторник кметът Терзиев пред журналисти.

„Все се намира повод обаче, от страна на опозицията, че не може така, не може иначе, не може с този, не може с онзи. Намира се повод да няма напредък, за да се каже, че те не умеят да намерят мнозинство и не се справят с управлението“, заяви Терзиев. Според него трябва да се подходи отговорно към управлението на града. Обсъждат се имена, начини, по които те могат да работят за града, обсъждат се идеи, свързани с ротация, само и само да помогнат да се случат нещата за нашия град“, добави той.