Тежки боеве в редица райони на Украйна след руското нападение

0
171
Снимки: туитър

18 души са убити при атака срещу военна база близо до границата с Молдова, 10 от жертвите са жени

Руски войски са проникнали от север в Киевска област, съобщава украинската гранична служба. Те са открили атака с ракети „Град“ срещу правителствени позиции, предаде БНР.

На 20 километра южно от Киев катастрофира украински военен самолет с 14 души на борда. Има жертви и ранени, твърдят украинските власти. Съобщава се още, че няколко локации в околностите на столицата са под атака.

18 души са убити при атака срещу военна база на 100 километра северно от Одеса в близост до границата с Молдова, съобщават от регионалната администрация. Това е най-смъртоносното нападение от началото на руската инвазия. 10 от жертвите са жени.

Руските войски в този момент са в настъпление в две посоки – към Мелитопол и Херсон, съобщава съветникът на украинския президент Алексей Арестович. По думите му руски военни сили се движат в колони. В тези райони има украински войски и ще окажат съпротива.

Тежки боеве се водят и в района на Харков, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна във Фейсбук. Съветник на президента съобщи за ожесточени сражения и в Суми, Херсон, Одеса.

Украинската армия си е върнала пълен контрол над град Мариупол и Счасте.

Властите в Украйна предупреждават, че сега предстои нова вълна на руски бомбардировки и призовават населението да не се поддава на паника.

От администрацията на президента Володимир Зеленски твърдят, че вълните на бомбардировки може да са 3-4 за деня. Най-опасните направления са Кримският провлак, зоната на окупираните територии, Черниговска и Харковска област.

украйна, война

украйна, война

Украинската армия съобщава, че е свален 7-ми руски военен самолет.

Руски въоръжени формирования са нанесли удари с реактивната система за залпов огън „Смерч“ срещу жилищни райони на град Мариупол на брега на Азовско море. В резултат са загинали 7 мирни жители, съобщават от градската управа.

Украинският президент Володимир Зеленски сравни руската атака с военната кампания на нацистка Германия през Втората световна война.

„Въоръжените сили на Украйна водят тежки сражения, отблъскват атаките в Донбас и други области. Украйна е атакувана от север, изток, юг и по въздух. Вече раздаваме оръжие, ще го правим, за да може всеки, който може да се бие, да защити родината и суверенитета ни. От всеки украинец зависи отбраната на бъдещето на украинския народ“, каза Зеленски.

Украинските военни спряха всички операции на пристанищата в Азовско и Черно море. Киев поиска от Турция и да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби, съобщи украинският посланик в Анкара. От турска страна няма отговор.

В Закарпатието е създаден хуманитарен щаб за комуникация за евакуираните лица. Те се настаняват в държавни сгради, спортни зали и клубове.