Тленните останки на загиналите в катастрофата на „Струма“ бяха транспортирани в Скопие

0
23
Снимка: ПИК

На летището в северномакедонската столица беше организирана траурна церемония

Два военнотранспортни самолета „Спартан“ пристигнаха в Северна Македония с тленните останки на 45-имата загинали при тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Самолетите излетяха от авиобаза „Враждебна“ по-късно от планираното заради неблагоприятни метеорологични условия.

Във връзка с траурния случай на летището в Скопие беше организирана церемония, на която присъстваха президентът Стево Пендаровски, председателят на парламента Талат Джафери, премиерът Зоран Заев, първият вицепремиер Артан Груби, вицепремиерът Люпчо Николовски, министрите Буяр Османи, депутати Фатмир Бесик, Фатмир Бесик Нуредини, Ягода Шахпаска и Благой Бочварски, както и ръководителят на ислямската религиозна общност.

На площад „Скендербег“ в Скопие са поставени венци, пред които гражданите могат да отдадат почит на загиналите при автобусната катастрофа в България. По искане на семействата на загиналите шествието, което трябваше да премине през столицата, беше отменено.

Пътният инцидент, при който загинаха 45 души от Република Северна Македония, от които 12 деца, възникна около 2.00 часа след полунощ на 23 ноември в близост до разклона за село Боснек. Автобусът, който след катастрофата изгоря напълно, е един от общо четирите с македонска регистрация, прибиращи се към югозападната ни съседка след екскурзия до Истанбул.

По информация на разследващите органи проверяват се всички евентуални причини за катастрофата, сред които и лошата пътна сигнализация, но водещата версия остава грешка на шофьора.