Тодор Тагарев: Русия губи по 600 военни на ден

0
105
ТОДОР ТАГАРЕВ КАДЪР: БТВ

Русия увеличава армията си със 137 000 души, така общо служителите стават над 2 милиона, твърди експертът

Вероятно обстановката на терен не позволява маневрени действия и двете страни се атакуват с ракети и дронове или с далекобойна артилерия и ракетни системи за залпов огън“, коментира по Би Ти Ви развоя на войната в Украйна и по-конкретно взривовете в Киев бившият военен министър Тодор Тагарев. „Изстреляни са около 100 ирански дрона от руска страна и украинците твърдят, че са свалили всички. Цената на един е около 10 000 долара, което е сравнително евтинo“, каза той.

По думите му чрез мобилизацията Русия е успяла да насити с личен състав отбранителните линии. „Тя се изтегли от Херсон, вече защитава по-малка част. В малка фронтова линия все пак дава много жертви, но и успява да спре украинската контраофанзива. На 1 януари в Русия пък влиза в сила указ, подписан от президента Владимир Путин, с който армията се увеличава със 137 000 души. Така общо служителите в армията стават над 2 милиона“, коментира Тагарев.

Според него затова и украинският министър е излязъл със съобщение, че предстои мобилизация.

„Новата вълна на мобилизация този път може би няма да бъде толкова ограничена, колкото първата вълна, започнала в началото на септември. Тя тогава помогна на Русия. Но това беше временно, тъй като, изпращайки мобилизирани военнослужещи с много ниско равнище на подготовка на фронта, Русия търпи огромни загуби. Те са вече практически два пъти по-големи, отколкото бяха през пролетта и началото на лятото в личен състав“, каза още експертът. По думите му обаче Русия губи по 600 военнослужащи на ден.

Украинците са изстреляли над 100 дрона срещу противника, а и руските военни проявяват небрежност, какъвто е случаят с 400-те руски военни, част от които говорели по мобилните си телефони и по това били открити. Тази седмица пък Украйна доказа, че може да нанася удари от 700-800 км и няма да остави териториите под руски флаг.

ЕС дава 18 млрд. евро на Украйна, но демократичният западен свят трябва да разбере, че проблемът не е решен, коментира експертът.

Няма публична информация за българската помощ за Украйна, но възможностите ни са много по-големи, очакват се нови траншове, заяви Тагарев.