Тодор Тагарев: Вървим към изолация в НАТО и ЕС, която ще има трайни негативни последствия

0
145
Тодор Тагарев

В последните 8 месеца президентът се постави „категорично над Народното събрание“, заяви военният експерт

Ако първите две формации не се обединят, това ще доведе „до много по-сериозни негативи и най-малкото, от което можем да се притесняваме, е кой как ще се класира на следващи избори“. Това каза пред БНР проф. Тодор Тагарев, военен експерт и специалист по национална и международна сигурност, бивш служебен министър на отбраната.

В настоящата криза на парламентаризма водещите партии няма да получат по-голям резултат, нито да могат да управляват самостоятелно. Ако има нови избори през юли – дали ще бъдем свидетели на гняв или на апатия, не мога да преценя, обясни още Тагарев. Според него сме свидетели на много яростни лични нападки между водещи политически фигури и те не дават добра основа за разговори. Въпреки това разумът призовава да се седне на масата, каза още той.

„Това правителство може да бъде съставено около няколко приоритета – оздравяване на съдебната система, ускорена интеграция в ЕС и НАТО, реална помощ за Украйна, която да се обвърже с процесите за модернизация на армията“, заяви Тагарев. По думите му проевропейските сили трябва да намерят решение, защото „отвън няма как да им се наложи такова решение“.

В последните 8 месеца президентът се постави „категорично над Народното събрание“ и вървим „към изолация в НАТО и ЕС, която ще има трайни негативни последствия за България“, заяви още Тодор Тагарев.

Това без съмнение ще окаже негативно отражение върху влизането на България в Шенген и еврозоната, допълни той.

В анализа си за ситуацията в ПП-ДБ Тагарев определи като „странно“ изявлението, че консенсусът винаги води до катастрофа.

„В едни следващи избори това обединение няма да подобри резултата си, или поне няма да го подобри съществено“, каза още той.

По темата с нелегалния трафик на мигранти бившият военен министър каза, че за да сме подготвени за Шенген по-добре, разрешаването на проблемите с корупцията е както в наш, така и в европейски интерес.