Томислав Дончев: Лъже ли министър-председателят? Защо никой не е запознат с внесения план за възстановяване

0
184
Томислав Дончев Снимка: Труд

Безобразие е някой да праща нещо в ЕК, без то да е съгласувано тук и без никой да го е виждал, коментира зам.-председателят на ГЕРБ

Министър-председателят незабавно трябва да обясни кога и какво е изпратено в ЕК. Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати нещо, без то да бъде съгласувано тук, без никой да го е виждал, и то със значителни промени, е безобразие. Вторият вариант е до ЕК да не е пращано нищо.

Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, след като на негов въпрос по-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че планът за възстановяване на България е предаден на Европейската комисия и тя го разглежда. Той пък щял да бъде представен на обществено обсъждане.

„Лъже ли министър-председателят, или защо никой не е запознат с внесения план“, попита Дончев, цитиран от „Труд“.

Той обясни, че страната ни закъснява с одобряването на всички финансови инструменти, които да дадат възможност на местната власт, на бизнеса, на неправителствените организации да инвестират в проекти. Новият програмен период тече от 1 януари миналата година, а 2021 г. вече е нулева. „Каква част от 2022 г. също ще е нулева“, каза още той.

„В най-добрия случай парите биха стигнали до общините и фирмите в средата на следващата година, а 2023 г. е последният срок, в който България трябва да е договорила всичко по плана за възстановяване“, обясни депутатът от ГЕРБ.