Томислав Дончев: Организираната съпротива срещу неграмотността днес е толкова важна, колкото през Възраждането

0
66
Томислав Дончев Снимка: кадър

За да не се стопим във времената на субкултура и език, е важно да сме народ, посочи зам.-председателят на ГЕРБ от парламентарната трибуна

„От 1 век и половина отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, просветата и културата. Празнувахме и вчера – институционално и организирано. Може би някъде искрено. Не бих критикувал институционализирането на празника. Когато е започнало отбелязването на празника през 19 век– просветата и грамотността са били каузи на Възраждането. Но тогава сме нямали държава. Смисълът не е само укрепване на паметта и идентичността, но смисълът е друг или би трябва да е друг – илюзия е, че един народ събуден, ограмотен ще остане такъв завинаги и е достатъчно да заделяме пари в бюджета и да празнуваме 24 май”. Това каза в декларация от парламентарната трибуна Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му „днес организираната съпротива срещу неграмотността е толкова важна, колкото през Възраждането”.

„За да не се стопим във времената на субкултура и език, е важно да сме народ. Без общ език и култура няма как да сме общност. Общата култура е може би най-силният крепежен елемент на обществото. Без просвета и духовност няма национална сигурност и развитие. За какво ти е армия, ако някой без бой може да вземе душите на хората”, каза депутатът.

„За да даваме посока на хората, ние трябва да имаме посока, колеги”, подчерта Дончев.

„С писано слово може да стигнем до всеки. Правоговорът не е каприз, а правилно да подредим света. Думите дават смисъл. Моля ви, увлечени в партийни страсти, не забравяйте, че когато говорим тук, даваме дума на хората, които ни подкрепят или не, а това е тежка отговорност. Колеги не разчитайте, че като се нанижат думи като безобразие, корупция и грабеж това ще даде смисъл, ако самата мисъл е бедна и да е успеете е толкова вероятно колкото да направите сполучлива инсталация от коледна звезда и свински уши. Може да ви напишат реч, но личи, когато не е от сърцето. Не е най-важното да унижиш опонента, а не да не го направиш със себе си”, подчерта Дончев.

„Статуквото нежно лежи в зоната на комфорт, а промяната е трудна. Честит празник, пожелавам ви да изпитате сладката болка от това да помниш, да опитваш да говориш истината и да променяш. Събудете се, четете и мислете”, посочи той.