Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

0
463
Томислав Дончев

Закъсняваме драстично с плана и това е съчетано със закъснение в одобряването на оперативните програми, казва бившият вицепремиер

Планът за възстановяване и устойчивост на правителството на Кирил Петков е приказки от 1001 нощ. Тази позиция изрази пред News.bg народният представител от ГЕРБ и бивш вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев.

Все още не е ясно кой какво е изпратил, подчерта той, като изрази недоумение относно представения от кабинета срок за старт на изпълнение от 15 март.

Според мен официално изпратена нова версия на плана няма, подчерта Дончев. Проблем в плана според него е заявката, че конкретен производител ще прави българските батерии за съхранение на енергия.

Има неща, които звучат много добре, но са дискриминация, обясни депутатът. Дискриминацията е нарушение на българското и на европейското законодателство, поясни още Томислав Дончев. За дискриминация минимумът санкция е да се върне 25% финансова корекцията, както поясни той.

Удивен съм, че министърът на финансите каза в аванс, че ще допуснем нарушение в тази процедура, каза още народният представител. Той припомни, че идеята на националните планове за възстановяване и устойчивост е била да се подкрепят икономиките при излизане от ковид кризата. За България тази възможност е тотално изпусната, категоричен бе Томислав Дончев.

Ние не само закъсняваме драстично с плана, загубихме възможността да ползваме аванс от плана в края на миналата година и това е съчетано със закъснение в одобряването на оперативните програми, каза още той. Ние в момента сме в третия месец на втората нулева година за България, допълни Томислав Дончев.

За нас по думите му в период на криза европейско финансиране ще липсва.