Томислав Дончев: Популизмът дава прости и лесни, но манипулативни и неадекватни отговори

0
148
Томислав Дончев

Едно от големите предизвикателства в бъдеще е т.нар. зелена сделка да се обясни разбираемо на хората, коментира бившият вицепремиер

Томислав Дончев разкритикува възхода на популизма в последните години. Той дава прости и лесни отговори, без значение, че те са манипулативни и неадекватни, заяви зам.-председателят на ГЕРБ при откриването на дискусия, посветена на възстановяването на България след COVID-19 и бъдещето на зелената енергия.

Бъдещето е пълно с възможности и предизвикателства и трябва да бъдем достатъчно умни и консолидирани като общество, за да избегнем всички рискове, коментира бившият вицепремиер.

По думите му едно от големите предизвикателства по отношение на т.нар. зелена сделка е да се обясни разбираемо на хората за какво става дума.

„Зелената сделка се обяснява много трудно на хората. Мога да допусна, че е възможно на един гражданин на Германия да се обясни, че част от данъците му ще отидат за инвестиции в асфалт в България, но не знам как ще се обясни, че ние затваряме въглищни мощности в цяла Европа, което от една страна е добре, защото запазваме околната среда, но от друга страна това означава и много хора, които ще останат без работа. И в същото време някъде в Азия се отварят нови въглищни централи, което е трудно за обясняване. Ето защо трябва успешна политика на позеленяване в целия свят и Европа да бъде глобалният лидер. Ако Европа остане сама в това начинание, ефектът няма да е толкова добър. Ще трябва да отговоряме на глобалните предизвикателства. Но имаме и низ от възможности за умно инвестиране“, обясни Дончев.

„Публичните политики стават все по-сложни. Да се обясни една европейска политика, която е скучна, невинаги е възможно. Разработваме политики, в които вярваме, които обаче са неразбираеми за голяма част от българските граждани, и не само за българските, разбира се“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост той посочи, че в момента служебният кабинет прави своя версия на документа, което е негово право, и подчерта, че ще го коментира, когато е завършен.