Томислав Дончев: Това си е победа. Въпреки изхабяването, пандемията и опитите за омаскаряване на изборния процес

0
75
Снимка: фейсбук

Ще предложим правителство, макар че шансовете то да бъде подкрепено са малки, коментира вицепремиерът

Това е победа въпреки всичко – въпреки изхабяването, пандемията, опитите да бъде омаксарен изборният процес, коментира вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг, посветен на резултатите от изборите.

Данните на ЦИК след изборите показаха, че ГЕРБ са първи в 24 многомандатни избирателни района, ДПС – в три, „Демократична България“ – в два, „Има такъв народ“ – в един и БСП – също в един.  По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-и и 25-и район в София-град.

Дончев благодари на всички българи, които са отишли да гласуват, и на тези, които са им дали подкрепа. „Демокрацията е жива“, каза той. Вицепремиерът благодари и на изборната администрация. Въпреки пандемията и въпреки трудностите вотът протече нормално, обясни той.

По думите му от коментарите на опонентите им станало ясно, че всички са спечелили изборите. Победителят е този, който е първи. Победителят е един, каза той.

Длъжни сме като първа сила да предложим правителство въпреки малките шансове да бъде подкрепено, заяви Дончев. По думите му ГЕРБ ще предложи правителство, което да върши работа. „Гражданите дадоха много сложна задача на политиците и се надявам всички да бъдат на ниво тя да бъде решена“, каза той. По думите му нито едно решение няма да бъде обект на тотален консенсус.

Цветомир Паунов припомни, че ГЕРБ печели 14-и вот и 5-и поред парламентарни избори. Напомни, че ГЕРБ има 24 района. В определени райони, където последните месеци ГЕРБ имаше свои проблеми, ние постигаме добри резултати, каза той и даде пример с Плевен, Добрич, където запазват 2 мандата, Видин, където мандатите се увеличават от 1 на 2. От 265 общини ГЕРБ побеждава в 169 , а там живеела по-голяма част от населението на България. Докладва, че за тях са гласували българите между 30 до 60 години, които са активната група. 42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а над 50% със средно. Голяма част от избирателите на партията са в областните градове, н подкрепа и в по-малки градове и села.