Начало НОВИНИ „Топлофикация София“ ще коригира изравнителните сметки с 9% ДДС вместо начисления 20%

„Топлофикация София“ ще коригира изравнителните сметки с 9% ДДС вместо начисления 20%

0
22
парно
Снимка: архив

Това съобщиха от дружеството

„Топлофикация София“ ЕАД ще извърши корекция на изравнителните сметки за парно и топла вода, съобщиха от дружеството. Промяната ще е в данъчната ставка съгласно получени днес допълнителни указания и становище от Министерството на финансите.

Казусът възникна, тъй като след актуализацията на държавния бюджет от 9 юли ДДС върху топлинната енергия е 9%, а не 20%, колкото бе начислен във фактурите.
– Корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 г.
– При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка 9% ДДС вместо 20%.

– За сумите за възстановяване ще се прилага ставка от 20% ДДС.

– За неплатените фактури за прогнозно начислена енергия издадени преди 9 юли 2022 г. ще продължи да се прилага ставка от 20 % ДДС.

Всички дължими суми вследствие корекциите ще бъдат отразени и възстановени по партидите на абонатите. В зависимост от избрания метод на плащане, сумите ще бъдат приспаднати от следваща дължима фактура или възстановени на каса.

Вчера Александър Александров, изпълнителен директор на „Топлофикация София“, заяви, че дружеството е изпратило запитване по темата на 8 август и оформило фактурите според получените указания. Указанията от петък, 26 август, според него внасят различен ракурс в тълкуванията.

В петък вечер Министерството на финансите изпрати до медиите разяснение как трябва да се начислява данъкът, но въпреки това според ръководството на „Топлофикация София“ има нужда от разяснения. Преди седмица пък националният омбудсман Диана Ковачева обяви, че има сметки за парно, начислени след 9 юли с 20% ДДС, и настоя парите на хората да се върнат.
От публичния отговор на Министерството на финансите до омбудсмана се разбира, че водещо при избора коя ставка да се начисли е датата, на която плащането е станало дължимо, със съответно приложимата данъчна ставка. Мотивът е, че подаването на парно и топла вода е непрекъсната услуга и затова не би трябвало да се третира като приключила преди промяната в режима на облагане през юли./Дневник