Тошко Йорданов: БСП блокира работата на КЕВР

0
179
Снимка: кадър

Предложихме им два варианта за председател на КЕВР, те отказаха, посочи шефът на ПГ на ИТН

„Глупостите на БСП не ми се слушат. Ако има правителство, има мнозинство, съответно има и управленска програма, която да подкрепим. В момента няма правителство, няма мнозинство, няма преговори. Този парламент си заминава. Ние няма да подкрепим това правителство, защото Христо Иванов, знаете, с онзи прекрасен запис унищожи преговорите. Оттук нататък парламент няма да има“. Такъв коментар направи председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов пред журналисти в парламента за ситуацията, след като депутатите отхвърлиха в дневния ред на Народното събрание да влезе законодателната програма, предложена от БСП, а Георги Свиленски обяви, че утре третият мандат ще бъде върнат на президента неизпълнен.

Тошко Йорданов обясни, че ИТН са предложили на БСП два варианта за решение за Комисията за енергийно и водно регулиране, която от миналата седмица остана без председател заради решение на Конституционния съд.

„Единият вариант е с решение на НС ние да оторизираме някой от членовете на КЕВР да е временно изпълняващ длъжността до избор на нов председател. Вторият вариант е председателят на НС да изпрати писмо до КЕВР , в което се казва, че просто трябва да се изпълни решението на Конституционния съд, тоест председател трябва да е бившият – Иван Иванов. Такъв е законът. И в двата варианта нещата можеше да се случат днес, те отказаха и после хвърлят вината върху нас. Писна ми да лъжат постоянно! Това се случи на Председателски съвет, има запис“, посочи Йорданов.

„Докато се избере председател, КЕВР е с вързани ръце, а така ще може да работи. Ние блокираме КЕВР“, отбеляза Йорданов.

По думите му оригиналният закон за промените в КЕВР, изготвен от „Има такъв народ”, е бил изтеглен преди време, а причината – шефът на кабинета на Кирил Петков.

„Лена Бориславова, опищя вселената тук на Ива Митева да крещи, за да се махне параграф 7 ( бел.ред. – в който пише, че изборът на нов шеф на КЕВР става 14 дни след влизането на закона в сила). Ние бяхме на коалиция и въпреки недоволството на Ива изтеглихме закона и сега той падна в Конституционния съд. Да си сърбат попарата. Аз какво да направя сега за тяхната тъпотия, че ще се върне Иван Иванов“, попита Йорданов.