Тошко Йорданов: Кирил Петков еднолично работеше с ятото си от съветнички срещу националния интерес на България

0
203
Тошко Йорданов Снимка: Трибюн

Поискаха 40% от оценката на милиардите за пътища да бъдат в една тъмна стая в МРРБ, отвърна премиерът

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отново повтори, че мотивите да подкрепят вота на недоверие са два: фискалната политика и двойствената политика по отношение на Република Северна Македония.

„Кирил Петков еднолично работеше през цялото време с ятото си от съветнички срещу националния интерес на България по отношение на РСМ“, заяви Йорданов, цитиран от Tribune.

Той даде два примера как пред него премиерът заявил, че нещо трябва да се измисли за „македонския език“, а на друга среща, проведена с Урсула фон дер Лайен, е говорил за „българско малцинство“ в РСМ.

„Наложи се да го прекъсна и да кажа, че България не приема, че е българско малцинство“, посочи Йорданов. И допълни, че всичките тези неща са протоколирани, тъй като са от официални срещи.

„Нека си говорим истината. Това за Македония го чухме 1800 пъти. 100 пъти казахме, че това ще се реши в парламента, но тези хора се упражняват на една дъвка, защото знаят много добре, че поискаха 40% от оценката на милиардите за пътища да бъдат в една тъмна стая в МРРБ. Е, не ви се получи, съжалявам. И това, че хора от вашата група ясно казаха, защо сваляте правителството и после г-н Йорданов се оправдаваше тук, даже не разбрах какво точно каза. Фактът е, че парите не отидоха там, където се бяхте договорили да отидат“, обърна се Кирил Петков към Тошко Йорданов.

По думите му истинската причина за вота на недоверие са четирима човека, които не били в парламента – Бойко Борисов, който се страхувал, че правосъдието ще го стигне, вторият бил Пеевски, който се страхувал, че неговите фирми нямало да получат строителните милиарди.

„И за хората, които досега мълчаха, опитаха се да кажат нещо за еврото, но не ги разбрахме. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна. Някой път може и да не я слушате за всичко, което тя ви казва“, заяви премиерът.

Тошко Йорданов от своя страна заяви, че всичко, което е казал премиерът, са лъжи.

„Не съм казал, че ще развалим правителството за това, ако не се разберете за бюджета“, категоричен бе председателят на ПГ на ИТН.

„Не споделих от кого ще дойде четвъртият смс в следващия ден, от г-н Слави Трифонов. Вие изрекохте толкова много лъжи днес, вие, че всяка ваша дума вече няма стойност“, отвърна от своя страна Петков.

Петков се обърна и към ГЕРБ-СДС.

„Искате да свалите това правителство, защото сме качили пенсиите и предлагаме да се качат пенсиите на 467 лева. Това било инфлационно. Заплатите на лекарите не трябвало да бъдат 2000 лева, защото и това било проинфлационно. Медицинските сестри не трябва да получават 1500 лева – и това е проинфлационно. 13-те милиарда били дошли, но закъснели. Въпреки че в момента бяхме поздравени за най-добрия План за възстановяване и развитие и най-зеления между другото. Защото в последните няколко месеца трябва да ви се извиним, че цената на петрола на световните борси се е качила с 55% и вие много добре знаете“, посочи премиерът.

„Г-н Ананиев, съжалявам за икономическия срив, който се случи в първите три месеца, с растеж на икономиката от само 4%“, изтъкна още Петков.

„В утрешния ден обаче от вас зависи, хора, наистина от вас. Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика да зависи от четири смс-а на четири човека, които не са в тази зала“, призова Кирил Петков.

„Правосъдието дойде, защото българският съд каза ясно, че наредения от вас арест към Бойко Борисов и изпълнен от онзи комунист там е незаконен. В историята пише обикновено за някой, който е направил нещо, а ще останете най-вероятно само някъде в интернет“, заяви от своя страна Тома Биков.

Асен Василев пък нарече депутата от ГЕРБ-СДС – „карикатура на един диктатор“. Биков отвърна, че въобще не е писал книга с такова заглавие, а статия, и му препоръча да започне да чете статиите му. „Не е ваша работа какъв съм станал. Започнах да симпатизирам на г-н Борисов по времето на управлението на вашите коалиционни партньори от БСП, когато премиер беше Орешарски и разбрах, че голямата промяна, обикновено е подмяна. Тези, които много говорят как всичко ще стане рай и всеки изминал ден ставате все по-нещастни. Ако пак бях критик на г-н Борисов по времето на вашето управление, отново щях да започна да го харесвам. Толкова хубава работа ни вършите вече година и половина, че успяхме и партията и структурите да си оправим и можем да управляваме отново, не е задължително. Имате слабо чувство за хумор, не го използвайте“, обърна внимание Биков на Василев./Tribune.bg