Тошко Йорданов: ПП се опитва да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат

0
44
Българската народна банка

Срещу Каримански не успяха да извадят професионалист, заяви председателят на ПГ на ИТН

„Продължаваме промяната” се опитва да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова тв.

„В момента има огромна концентрация на финансова власт и информация в един-единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под чий контрол са. Когато се прави коалиционно правителство, никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В „Продължаваме промяната”, което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат”, коментира Йорданов.

„Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС. Ситуацията да зависим от техните гласове я направиха от „Продължаваме промяната”. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента”, заяви Йорданов.

Той обясни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ отпреди 2 парламента. „Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ. Г-н Трифонов каза на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те казаха, че нямат кандидат и няма проблем”, каза Тошко Йорданов.

„До момента, в който се пуснаха правилата за кандидат. Тогава от „Продължаваме промяната” се сетиха и започнаха да пускат различни кандидати. Те предложиха 4 или 5 човека, последният беше Гюров, каза Тошко Йорданов – Но срещу г-н Каримански не успяха да извадят професионалист”.

Йорданов казва, че трябва да има баланс в коалицията.

„В една коалиция, както в един брак, трябва да си имате доверие. Въпреки нашите известни съмнения, приемаме, че хората отсреща подхождат с добри намерения. Не мислим, че ще крадат или нещо такова и ние им се доверяваме. Очакваме същото към нас. В една коалиция независимо от размера на партиите те са равнопоставени. Без един от тях коалицията не съществува”, каза Йорданов.