Това е, което ни се предлага – нов бардак със стари труженички

0
187
Снимка: Труд

На толкова са ни оценили кукловодите

Виктория Георгиева Снимка: фейсбук

Виктория Георгиева, „Труд“

Това е, което ни се предлага – нов бардак със стари труженички. На толкова са ни оценили кукловодите

Желанието на новите властници да ревизират управлението на ГЕРБ е разбираемо. По-малко разбираема е бързината, с която се случва всичко. Човек придобива представата, че през утрешния ден слънце няма да изгрее, ако сега и на момента не бъдат уволнени всички служители, назначени от предходните управляващи, ако сега и на момента не се извадят всички кирливи ризи на миналото правителство, ако сега веднага не бъдат изкарани на светло корупционните схеми.

Какъв е проблемът, ще попитате? Защо трябва да се чака? Проблемът не е, че започва да витае усещане за реваншизъм. Истината е, че това по-скоро е удобно оправдание на прежди управляващите и симпатизантите им. Проблемът не е, че новите избори са съвсем скоро и след тях всички тези уволнения и назначения вероятно ще бъдат променени. Проблемът дори не е, че уволнението на толкова много хора по всичките етажи на администрацията и властта би могло да доведе до нестабилност.

Същественият проблем е, че на пръв поглед напълно естественото и похвално желание мигновено да бъдат осветени всички сделки, договори и действия на предходното управление, още по-мигновено беше яхнато от политически субекти, които от години се опитват да се доберат до властта по един или друг начин, чрез една или друга партия, чрез един или друг ракетоносител.

Началото бе повече от обнадеждаващо – още временната комисия за ревизията на управлението в последните 10 години с председател Мая Манолова даде заявка, че представлението ще си заслужава. Но това първо заседание беше прелюдия към последвалата вакханалия при следващите. Най-големият производител на птиче месо в България – „Градус”, се оказа в центъра на представленията – компанията, в частност собственикът й Иван Ангелов, бяха обвинени в рекет, а ГЕРБ – в злоупотреба с власт.

Едва успял да си поеме дъх, на следващите заседания уважаемият зрител чу за Мата Хари, пачки, кюлчета злато, белот, пистолети, плеймейтки, а върхът на сладоледа беше споменаването на видео със сексуални издевателства над бизнесмен в затвора. В действителност още тогава удоволствието, което изпитаха някои заради сериозните обвинения, които заваляха към ГЕРБ, беше изместено от горчивия вкус, породен от усещането, че в този филм добри няма.