Тръмп спечели партийния вот в Ню Хемпшир

0
21
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

С новата победа се очертава повторение на двубоя от 2020 г. между Тръмп и Джо Байдън на президентските избори през ноември

Доналд Тръмп преодоля най-голямото ранно препятствие по пътя си към завръщане в Белия дом – победа на изборите на Републиканската партия в Ню Хемпшир. „Файненшъл Таймс“ нарича победата му нокаутиращ удар по останалата му конкурентка за номинацията на партията – Ники Хейли.

Победата беше най-голямата награда след 10-дневен блиц на бившия президент, за да осигури подкрепа на републиканците, докато ходеше между предизборни митинги и явявания в съда в Ню Йорк.

При преброени над 60% от гласовете Тръмп води с 10 точки пише CBS, като се очаква той да спечели поне 12 делегати, а Хейли – 9. В Ню Хемпшир има 22-ма републикански делегати.

В речта си в Ню Хемпшир Доналд Тръмп разкритикува остро опонентката си. „Казах си: „Уау! Тя произнася реч, като че ли е спечелила. Тя обаче не спечели. Тя загуби. И знаете ли, миналата седмица имахме малък проблем. Ако си спомняте, Рон Десантис беше много разстроен, защото тя се държеше все едно е спечелила Айова. Огледах се и си казах: „Не беше ли тя на трето място?“. Да, тя стана трета”, каза в речта си Тръмп.

Ники Хейли от своя страна поздрави Тръмп, като каза, че е заслужил победата, но „битката далеч не е приключила, защото остават десетки щати“.

В същото време Тръмп вече може да се похвали, че е първият кандидат за президент на Републиканската партия, който печели първичните избори в Айова и Ню Хемпшър, откакто през 1976 г. двата щата застанаха начело на изборния календар, силен признак за това колко бързо републиканците се обединиха около него, за да го направят свой кандидат за трети пореден път. Следващият щат, в който ще се гласува на първични избори, е Южна Каролина.