Транспортираха до Сърбия двете тежко ранени деца при катастрофата на „Тракия“

0
21
Снимка: Труд

Изпрати ги здравният министър Меджидиев

„Всичко, което трябваше да се извърши при нас беше извършено. Стабилизирана последна операция, стабилизиран таз. Другото детенце е в добро състояние“, каза д-р Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, за двете сръбски деца, пострадали при катастрофата на „Тракия“.

„Оттук нататък остават грижите за децата по зарастване на раните, по възстановяване на физическото и психическото им здраве. Риск за децата няма. Ако имаше и най-малък риск ние нямаше да разрешим тяхното транспортиране“, каза още д-р Димитров.

Малко след 10:00 часа две линейки с реанимационни екипи закараха ранените сръбски деца до летище София с полицейски ескорт.

Докато линейките пътуваха до летището кацнаха два медицински хеликоптера с реанимационни екипа, изпратени от Сърбия да приберат децата в Белград. Служебният здравен министър изпрати децата до хеликоптерите.

„Никакъв натиск не е имало от страна на сръбската страна децата да бъдат превеждани. Министърът на здравеопазването на Сърбия каза, че когато ние преценим и нашите екипи, тогава ше бъдат преведени децата. Близките бяха тук, братчето на едното и сестричето на другото дете, ще се чувстват по-добре когато са на тяхна територия“, каза д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването.

Очаква се утре трите сръбски деца, които се лекуват в старозагорската болница да бъдат транспортирани с линейки до Калотина, където ще бъдат поверени на екипи на сръбската спешна помощ.