Трипартийна коалиция ще управлява Германия

0
45
Снимка: Pixabay

Новото правителство трябва да положи клетва на 8 декември

Лидерите на Германската социалдемократическа партия, Алианс 90/Зелени и Свободната демократическа партия подписаха коалиционен договор, по който се работи от месеци, предаде Асошиейтед прес. Това става един ден преди Олаф Шолц да поеме канцлерския пост от дългогодишната ръководителка на правителството Ангела Меркел.

Новото правителство трябва да положи клетва на 8 декември, а членовете на кабинета на Ангела Меркел, които все още са действащи, ще се оттеглят. С това приключва процесът на съставяне на ново правителство. Самата Меркел неведнъж е заявявала, че тогава ще се оттегли от голямата политика.

Аналена Бербок, виден критик на Русия, ще бъде външен министър, а Роберт Хабек ще бъде ръководител на Министерството на климата и икономическите въпроси и вицеканцлер. Министерството на финансите ще бъде поверено на лидера на либералите Кристиан Линднер, а Министерството на отбраната – на представителката на социалдемократите Кристин Ламбрехт.

Коалиционното споразумение поставя основите на бъдещ кабинет за поне четири години. Документът е договорен на 24 ноември, след което всички членове на трите партии можеха да гласуват за одобрението му и едва сега той е подписан.

Договорът описва различни аспекти на енергийната, социалната, външната и икономическата политика. Всички разпоредби са подробно описани на 177 страници. По-специално новата коалиция на ФРГ се надява на по-нататъшни стратегически преговори между Русия и САЩ по въпросите на разоръжаването и контрола на въоръженията и смята, че Китай също трябва да участва в тях. Нейната цел е свят без ядрени оръжия. Посочва се още, че трансатлантическият алианс е централен стълб и че НАТО е неразделна част от германската сигурност.

Новата коалиция на ФРГ се ангажира с бързото приключване на преговорите с Иран по ядрената му програма, като настоява Техеран да се върне към пълно спазване на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие относно ядреното споразумение, включително към Международната агенция за атомна енергия. Бъдещият германски кабинет се противопоставя на отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради състоянието на правата на човека. Новото правителство в Берлин възнамерява да се застъпи за удължаване на санкциите срещу Беларус, ако Минск не промени политиката си.

Управляващата коалиция в Германия признава, че Русия е важен международен играч и е готова за конструктивен диалог с Москва. В същото време трите партии критикуват предполагаемите ограничения на демократичните свободи в Руската федерация и заявяват, че ще увеличат подкрепата си за руското гражданско общество.

Коалицията възнамерява да направи възможно безвизовото пътуване на младите хора от Русия до Германия. В текста на споразумението се посочва още, че пътят към мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна и отмяната на санкциите срещу Русия зависят от пълното изпълнение на споразуменията от Минск. Коалицията предупреди Москва за „опитите за дестабилизиране на Украйна“ и насилието в Донбас.