Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО

0
44
Турция
Снимка: архив

Законодателите единодушно подкрепиха присъединяването на скандинавската страна

Турският парламент ратифицира членството на Финландия в НАТО, предаде АФП. Страната е последната от НАТО, която ратифицира членството на Финландия в ръководения от САЩ отбранителен алианс след нахлуването на Русия в Украйна.

Законодателите единодушно подкрепиха присъединяването на скандинавската страна две седмици след като президентът Реджеп Тайип Ердоган публично благослови кандидатурата.

„Тази вечер ние изпълняваме обещанията, които дадохме на Финландия“, заяви депутатът от управляващата партия Акиф Чагатай Кълъч минути преди гласуването.

Одобрението на Турция оставя на Финландия само няколко технически стъпки, преди да стане 31-ият член на най-мощния военен блок в света.

Длъжностните лица очакват процесът да приключи още през следващата седмица.

Финландия и нейната съседка Швеция прекратиха десетилетията на военно необвързване и решиха да се присъединят към НАТО през май миналата година.

Техните кандидатури бяха приети на срещата на върха на алианса през юни, която имаше за цел да покаже желанието на западния свят да се противопостави на Русия в лицето на най-тежкия конфликт в Европа след Втората световна война.

Но кандидатурите все още трябваше да бъдат ратифицирани от парламентите на всички членове – процес, който беше забавен от Турция и Унгария.

Ердоган оказа твърда съпротива на кандидатурата на Швеция поради поредица от дългогодишни спорове.

През януари той за пръв път сигнализира за по-подкрепящата си позиция по отношение на членството на Финландия. Позицията принуди скандинавските съседи да се поддадат на дипломатическия натиск и да разделят кандидатурите си, за да не се забавят и двете кандидатури.

В понеделник унгарският парламент ратифицира членството на Финландия в НАТО. Очакваше се той да одобри присъединяването на Швеция по време на настоящата сесия, която приключва на 15 юни.

Но говорител на унгарския министър-председател Виктор Орбан вчера призова Швеция да „изчисти въздуха“ и да разгледа „достатъчно много оплаквания“, за да може гласуването да продължи.

Стокхолм все още се надява да се присъедини към алианса навреме за срещата на върха във Вилнюс през юли.

Повечето анализатори смятат, че Турция ще гласува за кандидатурата на Швеция едва след парламентарните избори в страната през май.