Застреляният Мартин Божанов се оказа информатор на… Бойко Рашков

0
4388
Бойко Рашков Снимка: БНТ

Нотариуса топял пред вътрешния ексминистър полицаи, като твърдял, че са го изнудвали

Ние водихме разследване срещу този човек, когато бях министър, той е свързан със среди и в прокуратурата, и в магистратурата, и в съда, и сега го отстраниха, защото се уплашиха, че ще разкрие факти за връзките му с такива среди. Това заяви днес в парламента по повод убийството на Мартин Божанов-Нотариуса бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Според криминалисти от МВР обаче истината е съвсем друга и застреляният снощи в Горна баня измамник е бил… информатор на Бойко Рашков.

Още след встъпването му като служебен вътрешен министър през май 2021 година Бойко Рашков приемаше многократно Мартин Божанов и манекенката Ивайла Бакалова. Двамата влизаха през странични входове в министерството. Освен многократните посещения при вътрешния министър те бяха в стаите на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, разказват пред Breaking.bg криминалисти.

„Нотариуса“ и Бакалова, която по-късно си призна пред медиите за визитите й при Рашков, са „клепали“ служители на Националната полиция, че са „гербаджии“, „подлоги на Младен Маринов“ и са ги изнудвали за подкупи. Заради техните доноси служители на МВР са били проверявани от инспектората и вътрешна сигурност, а някои са и уволнени.

Пред свои хора Божанов се хвалел, че благодарение на новия министър Рашков можел да си влиза в МВР по всяко време и че ако поиска може да уволни всяко ченге.

Пътищата на двамата информатори на Рашков се преплитат въпреки твърденията на манекенката, че Божанов-Нотариуса я е изнудвал за 100 000 лева след ареста на мъжа, с който живее-Веселин Денков-Брадата.

Брадата е обвиняем за убийството на лихварката Станка Марангозова, заедно с доведения син на бившата социална министърка Емилия Масларова.

Ексманекенката бе активирана да дава показания експресно по делото „Барселонагейт“ и пред журналисти призна, че е ходила в кабинета на Бойко Рашков в МВР.

Така, че бившият вътрешен министър, сега депутат от ПП-ДБ действа на принципа „гузен негонен бяга“ и бърза да говори пред журналисти по темата с убийството на Мартин Божанов вероятно за да прикрие фактите, твърдят запознати. Срещу застреляният снощи в Горна баня е имало полицейски разследвания за заплахи за убийство срещу хора от неговата групировка, съобщиха криминалисти. Те били заради скандали за пари от незаконно отмъкнати имоти и други сделки. Божанов е бил разпитван във връзка с тях и чрез Рашков се опитвал да отмъсти на разследващите, смятат те.