Учен от БАН предупреждава за екокатастрофа, причинена от азотния тор на „Вера Су“

0
106
Заседналият кораб

Екипажът отказва да се евакуира

Заседналият кораб „Вера Су“ бе укрепен с допълнителни котви, съобщи БНТ. Екипажът от 9 моряка е на борда на плавателния съд, тъй като собственикът му не е дал съгласие за евакуацията на моряците.

Рано тази сутрин е проведена акция по допълнително укрепване на кораба. Извършен е и водолазен оглед на пробойната, която се е отворила при блъскането на кораба в скалите. Огледано е и морското дъно.

Екипажът засега отказва да напусне плавателния съд, като в случай на евакуация тя ще бъде извършена или по вода с катери, или по суша със специална мрежа, опъната от носа на кораба до една от близките скали.

Все още не са извършени разпити от страна на прокуратурата на онези членове на екипажа, които в часа на сблъсъка са били на вахта на кораба.

От Европейската агенция по морска сигурност изпращат три специални баржи, на които да бъде претоварен азотният тор от „Вера Су“. Част от този товар, обаче, ще бъде претоварен със специална помпа, която ще го изсмуче, защото е намокрен от влязлата морска вода на борда. Очаква се баржите да пристигнат край Яйлата най-рано утре.

Междувременно от БАН оспориха констатациите на Министерството на транспорта, че в периметър от една миля няма замърсяване.

„Няма как да няма замърсяване. Единствените официални данни са на Басейнова дирекция. Те показаха 4 пъти над нормата азотосъдържащи съединения. Това ще доведе до редица последици. Задължително е да се продължи този мониторинг, да се разшири периметърът на изследването. Имаме типично локално, точково замърсяване. Това е абсолютен концентрат, който, попадайки във вода, започва да се разгражда до амониеви и нитратни йони”, коментира пред Нова тв д-р Радослава Бекова, главен асистент към Института по океанология към БАН. Тя прогнозира и вероятна екокатастрофа.

„Еутрофикацията води до изчерпване на кислорода от дъното. Тоест рибата може да умре. Ще е необходимо много време на морето, за да се самопочисти”, обясни Бекова.