Ударени от градушка земеделски стопани готови за протест

0
28
Снимка: архив

Очаква се на оглед в Пловдивско да пристигнат земеделският министър и областният управител

Започва огледът и описът на щетите след силната градушка, която нанесе поражения върху реколтата в близо 15 пловдивски села. Сред най-засегнатите са земеделските производители от Ръжево Конаре.

Ситуацията в селото – унищожени чушки, патладжани, слънчоглед и други. Хората са изключително гневни, дори се готвят за протести.

„Доколкото имаме информация, при нас градушката падна заради това, че не са пуснати ракети. Готвим протест във връзка с искани от нас обезщетения от държавата и от хората, които са забранили това нещо да се случи, да бъдат хвърляни ракети, които да ни предпазят от градушката“, обясни пред БНТ жителка на селото.

Продукцията на хората не е застрахована и те не знаят какво ще правят оттук нататък.

Земеделски производител сподели, че отглежда 440 декара пипер в землището на Ръжево Конаре. „Няма една чушка здрава, няма и начин за възстановяване, няма застраховка. Оттук нататък нямаме идея как ще си изхранваме семействата, имахме и толкова много хора на работа, всички от днес са без работа“, разказа той.

Георги Михайлов – началник на командния пункт на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в с. Голям чардак, обясни, че клетката, която е над селото, не е стреляна, защото полигонът има забрана от 19.18 ч. до 20.16 ч.

„Тази клетка е възникнала към 19.30 ч, тогава е трябвало да почне обработката, но поради забраната тя не е била обработена. Това е стандартна процедура, досега забрани е имало и пак ще има. Ние почваме да стреляме от 14.00 ч до към 23.00 ч През цялото това време въздушното пространство над Пазарджик, Пловдив е затворено. Хората, които дават забраните, следят въздушната обстановка и те преценяват кога и колко време да е тази забрана“, обясни той.

Михайлов допълни, че за да получат разрешение за стрелба, им трябват 40 мин. Обработени са 16 клетки, изстреляни са 82 ракети, но тази над Ръжево Конаре не е.

Зам.-кметът на община Калояново Пламен Николов коментира, че земеделските производители си плащат на декар да бъдат защитени и хората имат стар метод за застраховането, който по думите му е крайно неефективен. Той допълни, че към 13.00 ч се очаква в Калояново да пристигнат земеделският министър и областният управител.