Украйна си е върнала контрола над пет селища в Херсонска област

0
58
Снимка: Realniistorii

Украинските сили от седмици провеждат контраофанзива в тази област, която е под контрола на силите на Москва от първите седмици на войната

Киев обяви тази сутрин, че е отвоювал от руските сили пет населени места в южната Херсонска област. При контранастъплението си в района украинските сили са изтласкали руските войски от територии, анексирани от Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Въоръжените сили на Украйна освободиха още пет населени места в Бериславски район на Херсонска област: Нововасиловка, Новогригоровка, Новая Камянка, Трифоновка, Червоная“, съобщи канцеларията на украинския президент.

Украинските сили от седмици провеждат контраофанзива в тази област, която е под контрола на силите на Москва от първите седмици на войната.

След като срещна ожесточена руска съпротива, украинската армия постигна значителни успехи в Херсонска област в началото на октомври, особено по брега на река Днепър, южно от промишления град Кривой рог.

Киев многократно атакува мостове в областта, за да наруши снабдяването на руските сили.

Херсонска област е един от четирите украински района, които Москва анексира – решение, осъдено от Киев и неговите западни съюзници.