„Укриваният“ запис с боя зад колоните е бил използван на заседание в административния съд

0
1018
Снимка: НС

Говорите за полицейски произвол, а какво правихте по време на предизборната кампания, попитаха от ДПС вътрешния министър Рашков

По време на изслушването на служебният вътрешен министър Бойко Рашков на извънредното заседание в парламента, всички парламентарни групи се обединиха, че осъждат полицейското насилие, съобщи „Трибюн“.

По думите на Рашков от вчера той е назначил проверка след записите, които бяха показани в комисията оглавявана от Николай Хаджигенов.

От ДПС запитаха дали именно НСО отговаря за видеонаблюджението и къде е службата при изслушването, както и кой е принципалът? От Движението за права и свободи запитаха Рашков, като се говори за полицейско насилие и приозвол, как ще определи същото по време на предизборната кампания, когато полицаи са нахлували в домове и задържали хора. „Какво се случва с тези над 10 хиляди преписки“, запита Ерджан Ебатин от трибуната на Народното събрание и допълни, че този случай не бива да бъде повод за омраза срещу полицията, защото това ще е голяма грешка.

„Може би трябва да приключваме темата, защото се измества на друго място. Какво значи да ме питате какво става с 10 хиляди преписки срещу граждани? Кой е казвал такова нещо, никой и не може да го каже, защото това са протоколи в един екземпляр, защото има получени сигнали, че се подготвят към криминален опит за купуване на гласове“, обясни ядосано Рашков.

Назначеният от Румен Радев за вътрешен министър обяви, че на 17 юли е поискан записът от СДВР, като на 20 юли е бил предоставен. „Всички знаем на чие подчинение е НСО и не е нужно аз да го разяснявам“, допълни Рашков.

Не по-малко остър беше и сблъсъкът между ГЕРБ и Рашков. Росица Кирова и Александър Ненков два пъти попитаха назначения вътрешен министър дали въпросните записи, които Хаджигенов твърди, че са били укривани и сега намерени в някъде, са били използани при вътрешното разследване и от съда. Рашков обаче така и не отговори, като заяви, че имало няколко хиляди дискове и не знаел дали точно тези, предоставени от НСО, са били ползвани.

„Аз имам информация, че тези записи са били използвани и е редно, вместо да ни говори от трибуната, министърът да отговаря на въпросите, които са му поставени“, обяви Ненков.