Унизително! Скопие каза: Даниел Лорер ще е външен министър на България

0
337
Даниел Лорер

Новината съобщи специалният пратеник на македонското правителство за преговорите с България Владо Бучковски

„Най-вероятният нов премиер на България Кирил Петков ще назначи за министър на външните работи свой близък сътрудник. Петков твърди, че за този пост най-добрата личност би бил Даниел Лорер“, уточнява за предаването „Топ тема“ специалният пратеник на македонското правителство за преговорите с България Владо Бучковски. В предаването участва и бившият посланик на РС Македония в София Мариян Гъорчев.

„Лорер има изключителни познания и е негов (на Кирил Петков – бел. ред.) най-близък сътрудник. Той бе в неговия кабинет, когато той бе министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Той е евреин, дипломирал се е в Университета в Тел Авив. Твърди се, че има опит при воденето на преговори и че е идеалният човек за решаване“, уточнява Бучковски. Скандалът е огромен, защото за пръв път от чужда държава научаваме кой ще влезе в новия български кабинет.

„Петков каза, че той ще се старае за подобряване на положението на българите в Македония, но е напълно наясно, че променянето на Конституцията не е единственото решение“, допълва Бучковски. Според него ключовият въпрос е дали ще има успех до 14 декември, когато ще се проведе срещата на върха на ЕС за разширяването на Съюза.

„Колкото и да бърза Румен Радев при свикването на българския парламент, това няма да позволи на българската страна да реагира пред ЕС, за да се стигне до положително решение“, смята бившият посланик на РСМ в София Мариян Гъорчев.

Двамата с Бучковски са критикували политиката на България, която се била фиксирала само върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия, която е била само една точка от Договора за приятелство, подписан между двете на 1 август 2017г. Същата позиция зае тази сутрин и Кирил Петков, който атакува досегашните преговарящи за това, че са се фокусирали само върху историческата тематика.