Управляващите от ДБ не са доволни от разузнавателните служби, подвели депутатите, че няма да има война

0
104
Атанас Атанасов

Нито една от прогнозите им не се оказа вярна, твърди Атанас Атанасов

За да има правилни решения, трябва да има надеждна информация. Нашата загриженост е свързана с това, което сме чули тук през последните седмици и ние смятаме, че е изключително важно и по реда на парламентарния контрол ще направим всичко необходимо да изясним тези обстоятелства. Смятаме, че информацията, която постъпва от българските служби, невинаги е коректна“, заяви съпредседателят на „Демократична България“  Атанас Атанасов на брифинг в НС, цитиран от Трибюн.

Той посочи и няколко извода, които депутатите са чули от службите по време на закритото заседание на парламента през януари, преди да започне войната:

„Първи цитат: „Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт“, втори цитат: „Мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци“, трети цитат: „Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква“ и на последно място, една от службите заяви, че не споделя оценките за мащабна бежанска вълна“, цитира  Атанасов.

Той припомни, че преди месец е имало изказвания на държавни ръководители от нашите съюзници, че след приключване на олимпийските игри Русия ще нападне Украйна.

„По отношение на тези изказвания от нашите служби беше заявено, че се преувеличават тези рискове. Ние сме загрижени като политическа сила. За да може правителството да взема адекватни решения в тази кризисна ситуация, е важно да бъде снабдявано с проверена и вярна информация. И тук се поставя въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация или това, което са споделили пред Народното събрание, е било подвеждащо. Което и от двете да е вярно, е притеснително. Поради тази причина по реда на парламентарния контрол и в комисиите основно ние ще предприемем действия, за да изясним каква е истината. Очакваме промени в работата на нашите служби“, категоричен бе Атанас Атанасов.

От „Демократична България“ не поискаха оставки на шефовете, макар още през декември Атанасов настоя пред президента да бъде сменено ръководството.

„Вчера, не знам по какъв повод, Румен Радев заяви пълна подкрепа за службите. Може би защото сегашните шефове са негови назначения, но съгласно чл. 105, ал. 2 от Конституцията Министерският съвет е този, който осигурява обществения ред и сигурността на страната“, коментира Атанасов думите на президента от вчера.